nieuws

Zorgverzekeraars voorzien kostenstijging van 4%

Archief 734

Zorgverzekeraars voorzien kostenstijging van 4%

Zorgverzekeraars in Nederland verwachten voor 2016 een stijging van de zorgkosten van 4% procent. Zij denken dat dit percentage de komende jaren verder zal stijgen tot maximaal 6%. Dit blijkt uit het Global Medical Trends Survey, een mondiaal onderzoek onder zorgverzekeraars door adviesbedrijf Willis Towers Watson onder 174 zorgverzekeraars.

Wereldwijd verwachten zorgverzekeraars dit jaar een kostenstijging van ruim 9% In 2015 was dat nog 8%. De belangrijkste kostendrijvers zowel wereldwijd als in Nederland zijn overconsumptie en de verdere toename van chronische ziekten. Ook de kosten van ziekenhuis- en intramurale zorg, de toenemende kosten van technologische ontwikkelingen op medisch gebied en demografische ontwikkelingen dragen bij aan een stijging van de totale zorgkosten.
Op de vraag wat de belangrijkste kostenverhogende factoren zijn waar werkgevers en verkopers geen invloed op hebben, noemt meer dan de helft (58%) de hoge kosten van medische technologie, gevolgd door winstmotieven van leveranciers (44%). Maar liefst 75% van de respondenten noemt het overmatig gebruik van zorg dat door artsen aanbevolen wordt, als belangrijkste factor die de kosten opdrijft.

Reageer op dit artikel