nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen zakt verder weg

Archief 662

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van 2016 gedaald van 104% naar 102%, zo meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank. Een jaar eerder, eind maart 2015, bedroeg de gemiddelde beleidsdekkingsgraad van de sector nog 109% Eind maart 2016 had het merendeel van de fondsen, goed voor 3,9 miljoen actieve deelnemers en 2,2 miljoen pensioengerechtigden, een dekking van minder dan 105%.

Dekkingsgraad pensioenfondsen zakt verder weg

De beleidsdekkingsgraad is het 12-maands gemiddelde van de dekkingsgraad op basis van dagelijkse marktinformatie. Als alleen gekeken wordt naar het eerste kwartaal van de 2016, pakt de gemiddelde dekkingsgraad nog dramatischer uit. Deze daalde van januari tot en maart van 102% naar 96%.

Dalende rente
De dalende rente is de voornaamste reden voor de aanhoudende daling van de dekkingsgraad.  Zo daalde de 30-jaarsrente inclusief UFR met 53 basispunten naar 1,31% Ook daalden de belangrijkste aandelenindices  in het eerste kwartaal van 2016. Zo daalde de MSCI-World Index met 2,5% en de AEX met 0,4%. Dit had een negatieve uitwerking op de waarde van de aandelenportefeuille van pensioenfondsen.

Reageer op dit artikel