nieuws

Delta Lloyd zet tegenaanval in op Highfields

Archief

Delta Lloyd zet tegenaanval in op Highfields

Delta Lloyd heeft een brief gestuurd aan aandeelhouders, waarin het concern aangeeft het niet eens te zijn met de publicatie van Highfields Capital. De investeerder is met een belang van 10% een van de grootste aandeelhouders en heeft zich uitgesproken tegen de geplande aandelenemissie waarmee de solvabiliteit van Delta Lloyd opgehoogd moet worden. Highfield Capital overweegt een gang naar de Ondernemingskamer om de aandelenemissie tegen te houden. 

“De raad van commissarissen en de raad van bestuur zijn het fundamenteel oneens met de inhoud van Highfields’ analyse en de conclusie dat tegen de voorgestelde claimemissie moet worden gestemd.” Later deze maand stemmen aandeelhouders over de uitgifte. Beide bestuursorganen bevelen aan om vóór te stemmen. “Ook ISS en Glass Lewis, de meest invloedrijke adviseurs van institutionele investeerders, adviseren dat.” Highfield Capital wil evenwel dat de stemming wordt uitgesteld tot volgend jaar zomer, omdat het de verwachting heeft dat de solvabiliteit dan al zonder emissie zal zijn hersteld.

Slecht onderbouwd
Bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa: “De laatste maanden hebben we uitgebreid en gedetailleerd gewerkt aan ons kapitaalplan, waarbij rekening is gehouden met de vereisten van alle belanghebbende partijen. Wij denken dat de analyse van Highfields slecht is onderbouwd en dat de conclusies niet passen bij een gereguleerd bedrijf als Delta Lloyd. Wij blijven gericht op het vergroten van langetermijnwaarde voor aandeelhouders en denken dat de aandelenuitgifte daarvoor een goede basis creëert.”

Solvabiliteit
Van der Noordaa is samen met Rob Ruijter, voorzitter van de raad van commissarissen, ondertekenaar van de brief aan aandeelhouders, waarin de argumenten van Highfield op vier punten worden tegengesproken. Zo bestrijdt Delta Lloyd dat de solvabiliteit nu al voldoende is: “Hoewel we met de aandelenemissie verwachten de solvabiliteit tussen de 140% en de 180% te brengen, zou onze solvabiliteitsratio daarmee nog aanmerkelijk lager zijn dan die van vergelijkbare Europese en Nederlandse bedrijven.”

Het verzoek van Highfields om de stemming van 16 maart uit te stellen, vindt geen gehoor bij Delta Lloyd. “Daar zijn geen wettelijke gronden voor en uitstel zou in het nadeel zijn van aandeelhouders en andere belanghebbenden.”

Inmiddels heeft Bank of America, eveneens een grotere aandeelhouder, zijn belang in Delta Lloyd verkleind, meldt het FD: dat is teruggebracht van 6,26% naar 0,53%.

Reageer op dit artikel