nieuws

Van Hoeken in Rabo-bestuur

Archief

Van Hoeken in Rabo-bestuur

Petra van Hoeken wordt de nieuwe Chief Risk Officer (CRO) in de raad van bestuur van Rabobank. Zij volgt Bert Bruggink op, die tot begin dit jaar de functie bekleedde in combinatie met die van Chief Financial Officer (CFO).

Bruggink stapte begin dit jaar op nadat toezichthouder DNB had aangedrongen op het splitsen van de dubbelfunctie. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer nam de functie tijdelijk waar. Bas Brouwers (afkomstig van ING) werd eerder al benoemd tot CFO. Van Hoeken (1961) is afkomstig van NIBC en heeft al een aantal jaren ervaring als Chief Risk Officer. Bij NIBC vervulde ze die rol sinds 2011 en daarvoor was ze bij RBS in dezelfde functie actief voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
De benoeming is voorgesteld door de raad van commissarissen en moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en de ondernemingsraad. Carin Gorter trok zich eind december op de valreep terug als kandidaat-CRO in de raad van bestuur. Dat betrof volgens Rabobank een persoonlijk besluit en hield geen verband met de geschiktheidstoets door de toezichthouders.

Eerste vrouw in bestuur
Van Hoeken is niet de eerste vrouw in de raad van bestuur bij Rabobank: eerder was Gerlinde Silvis bestuurslid, maar die moest begin 2013 opstappen. Draijer gaf vorig jaar aan dat het quotum van 30% vrouwen in de raad van bestuur, dat met ingang van dit jaar geldt voor Nederlandse bedrijven, niet haalbaar is. “Er gebeurt echt al heel veel, maar aan benoemingen ontbreekt het nog. Dertig procent vrouwen in 2016, dat is voor de Rabobank onmogelijk. Wij hebben een horizon van vijf jaar. We doen alles wat we moeten doen, maar uiteindelijk wil ik de beste kandidaat hebben. Wij benoemen op basis van merites.” Met de aanstelling van Van Hoeken staat het aandeel vrouwen in het Rabo-bestuur op 14%. Behalve Draijer, Brouwers en Van Hoeken bestaat de raad van bestuur nog uit Ralf Dekker, Berry Marttin, Rien Nagel en Jan van Nieuwenhuizen.

Reageer op dit artikel