nieuws

Aantal ladingdiefstallen 20% gedaald

Archief

Aantal ladingdiefstallen 20% gedaald

Het aantal ladingdiefstallen in ons land is vorig jaar met twintig procent gedaald ten opzichte van 2014, zo meldt het Verbond van Verzekeraars. In totaal werd 303 keer aangifte gedaan van (poging tot) ladingdiefstal, tegen nog 381 het jaar ervoor.

Het aantal aangiftes van diefstal van een compleet voertuig is ook gedaald: van 200 naar 159. “Daaruit blijkt dat de samenwerking tussen de transport- en verzekeringsbranche, politie en het OM zijn vruchten afwerpt”, stelt het Verbond vast. Nederland is in de EU een van de koplopers als het gaat om ladingdiefstal. Politie en private partijen werken de laatste jaren intensief samen om daar verandering in te brengen, en met succes: tussen 2010 en 2014 zijn de diefstalcijfers ruim gehalveerd. Het Verbond heeft onder meer de site Preventieinzicht.nl opgezet om ondernemers bewuster te maken van de risico’s.

De meeste diefstallen vonden vorig jaar plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen aan de A67, de A2 en de A16. Favoriete prooien zijn goederen met een hoge verkoopwaarde in het illegale circuit zoals computerapparatuur en merkkleding. Er zijn diverse aanhoudingen verricht waarbij grotere aantallen daders werden gearresteerd.

In de rest van Europa ziet transporteursorganisatie Freight Watch International (FWI) het aantal ladingdiefstallen stijgen.

Reageer op dit artikel