nieuws

SNS: ‘4 op de 5 Nederlandse huizenbezitters overweegt oversluiten hypotheek’

Archief

SNS: ‘4 op de 5 Nederlandse huizenbezitters overweegt oversluiten hypotheek’

Nu de hypotheekrente historisch laag is, denken 4 op de 5 Nederlandse huizenbezitters er over om de hypotheek over te sluiten. Dit blijkt uit onderzoek van SNS, uitgevoerd door Panelwizard.

Bijna 35% heeft zelfs al concreet advies over het oversluiten van de hypotheek ingewonnen of gaat dat binnenkort doen. Bij bijna de helft van de Nederlandse huizenbezitters blijft het bij nadenken. Slechts 6% van de Nederlanders met een eigen huis ziet het oversluiten van de hypotheek als mogelijkheid om te besparen op de maandelijkse lasten. De hypotheek staat hiermee op de 9e plek van aspecten om mogelijk op te besparen.

Informeren
Ruim een kwart van de ondervraagden die zich hebben laten informeren, sluit ook daadwerkelijk de hypotheek over. De belangrijkste reden is dat er meer wordt bespaard dan dat er aan oversluitkosten gemaakt moeten worden. Hypotheekverstrekkers zouden meer kunnen doen om huizenbezitters een handje te helpen, zegt SNS.

Struikelblokken
De helft van de huizenbezitters die concreet heeft geïnformeerd, besluit uiteindelijk niet over te sluiten (61,9%). De meest genoemde reden om dit niet te doen, is de hoogte van de boete (54,7%) die aan de hypotheekverstrekker moet worden betaald bij oversluiting.

Extra kosten (28,4%), zoals advies-, taxatie- en notariskosten zijn ook een afhaker.

Hier staan meer cijfers over het onderzoek:[download]

Reageer op dit artikel