nieuws

HDI Gerling claimt miljoenen bij ex-topman

Archief

HDI Gerling claimt miljoenen bij ex-topman

HDI Gerling heeft vandaag voor de Rotterdamse rechter uitgelegd waarom het in een civiele procedure miljoenen vordert van haar ex-bestuursvoorzitter Bert Schouten. Het gaat in totaal om €4,4 mln die Schouten volgens HDI onrechtmatig aan de verzekeraar heeft onttrokken, zo meldt FD.nl vanavond.

Het bedrag heeft Schouten volgens HDI zonder medeweten en zonder de vereiste toestemming van de raad van commissarissen grotendeels doorgesluisd naar een bevriend echtpaar: Bas en Jeanine van Vliet. Ook van hen eist HDI in deze procedure miljoenen terug.

Daarnaast staat op de rol van de Rotterdamse rechtbank nog een andere procedure, waarin HDI €25,5 mln verlangt van de twee voormalig topmannen Gerd en Marco Mattke. In totaal zouden vader en zoon Mattke, Schouten en de Van Vliets €30 mln hebben gestolen van de verzekeraar.

Schuldbekentenis
De advocaten van HDI benadrukken voor de rechtbank dat Schouten en het echtpaar Van Vliet een schuldbekentenis hebben getekend waarin zij uiterlijk 1 juli 2013 de weggevloeide HDI-gelden beloofden terug te betalen. Maar HDI heeft nog niets teruggezien. Volgens de advocaten van Schouten en Van Vliet is de schuldbekentenis ongeldig. De handtekeningen zouden het gevolg zijn van dwaling van hun cliënten.

HDI stelt, volgens het FD, dat er geen enkel schriftelijk bewijs is voor de beweringen van Schouten en het echtpaar Van Vliet dat de miljoenen van HDI als lening aan Van Vliet zouden zijn verstrekt. Op basis van mondelinge afspraken, zonder terugbetalingsregeling, zonder rente en zonder zekerheden zou HDI via Schouten achtereenvolgens geld hebben uitgeleend aan het duo Van Vliet om een penthouse in Rotterdam te kopen, een staaldeal van de Van Vliets in Dubai voor te financieren, de aanschaf van het luxejacht Bembik te faciliteren, een liquiditeitsprobleem van de Dutch Cleaning Company van Van Vliet te verlichten en de gezamenlijke aankoop van het echtpaar Schouten en het echtpaar Van Vliet van een vakantievilla in Mallorca mogelijk te maken.

Ongeloofwaardig betoog
De verzekeraar noemt het ‘een ongefundeerd en ongeloofwaardig betoog’ van de gedaagden dat HDI dit allemaal zonder enige documentatie heeft willen laten passeren. De advocaat van Schouten stelt dat het bij de cultuur van HDI paste om snel mondelinge deals te sluiten, die dan later wel eens op papier zouden worden uitgewerkt.

Volgens de advocaat van het duo Van Vliet waren zijn cliënten zich van geen kwaad bewust, zo schrijft het FD. Schouten was destijds zowel ceo, cfo als chief risk officer, en gerechtigd om HDI in zijn eentje te vertegenwoordigen. Bas en Jeanine van Vliet mochten volgens hun advocaat erop vertrouwen dat Schouten het recht had om geld van HDI aan hen te verstrekken.

De hele zaak kwam aan het rollen na een vernietigend rapport van DNB.

Reageer op dit artikel