nieuws

‘Stijging pensioenpremie brengt werkgevers in problemen’

Archief

‘Stijging pensioenpremie brengt werkgevers in problemen’

Werkgevers met een aflopend pensioencontract bij een verzekeraar kunnen in financiële problemen terechtkomen: de premie wordt soms met ruim 100% verhoogd. Dat stelt adviesbureau Pensioen Perspectief.

“Werkgevers met een aflopend pensioencontract worden geconfronteerd met premiestijgingen variërend van 20% tot soms wel meer dan 100%”, zo waarschuwt directeur Jaap Harmsen. De premiestijgingen worden veroorzaakt door de lage marktrente en de hogere levensverwachting. “Dit treft werkgevers met een eindloon- en middelloonregeling: de helft van het aantal verzekerde pensioenregelingen in Nederland. Het belang is enorm. Ruim 14.000 werkgevers met totaal ruim 440.000 werknemers hebben een dergelijke pensioenregeling. Deze groep moet oppassen dat de premiestijging niet resulteert in rode cijfers.”

Kiloprijs
Volgens Pensioen Perspectief hanteren verzekeraars voor eindloon- en middellooncontracten een marktrente van rond de 0,8%. “Terwijl veel aflopende pensioencontracten zijn gebaseerd op een rekenrente van 3,0%. Dat drijft de prijs van pensioen omhoog. Anders gezegd: de prijs van een kilo pensioen is drastisch gestegen. Daar worden werkgevers mee geconfronteerd als de uitvoeringsovereenkomst eind dit jaar afloopt.” Volgens het bedrijf zorgt de toegenomen levensverwachting voor een premiestijging van 10%; de lagere rekenrente neemt 20% voor zijn rekening en een extra opslag in verband met de lage marktrente kost 80% meer premie. “Overweeg of alternatieven, zoals een beschikbare premieregeling of overstappen naar een pensioenfonds, passend zijn”, is een van de tips die Pensioen Perspectief geeft aan werkgevers.

Reageer op dit artikel