nieuws

Merel van Vroonhoven van de AFM zegt tegen de sector: ‘Word wakker!’

Archief

Er klonk vanmiddag bijna iets van teleurstelling door in de stem van Merel van Vroonhoven. Ze presenteerde het jaarverslag van de AFM en ze liet duidelijk merken dat het gebrek aan vertrouwen in de financiële wereld maar niet kleiner wil worden.

Merel van Vroonhoven van de AFM zegt tegen de sector: ‘Word wakker!’

In haar woorden: “De sector is in transitie, maar veel veranderingen komen door druk van de politiek en de toezichthouder. Echte verandering komt echter van binnenuit. De intrinsieke motivatie van de financiële sector om te veranderen is er nog onvoldoende. Dat voelt de samenleving ook.”

Deuren open
En dan maakt ze een verwijzing naar alle commotie rond de beloning van de ABN Amro-top. Ze zegt: “Je ziet dat er bij die partijen nog weinig affiniteit is met de gevoelens in de samenleving. Ik zeg tegen de sector: ‘Word wakker!’ En luister naar de geluiden in de samenleving. Wees je bewust van je maatschappelijke rol. Ga nog meer in gesprek met je klanten en zet de deuren open voor kritische geluiden. Want de samenleving accepteert het eenvoudig niet als ondernemingen terugvallen in pre-crisis gedrag.”

Dat vond ze ook het positieve punt na alle rumoer rond ABN Amro: “Mensen duwen terug. Ze accepteren het niet meer.”

Zeilen bijzetten
Ze constateert ook dat de sector alle zeilen moet bijzetten om te voldoen aan alle nieuwe wet- en regelgeving en in te springen op technologische ontwikkelingen en de economische omstandigheden. “De sector heeft op bepaalde terreinen duidelijk vooruitgang geboekt en verbeteringen doorgevoerd. Maar we zien ook dat ondernemingen worstelen met de structuren uit het verleden en het aanpassen van de eigen cultuur en het gedrag. Daarnaast zien we ook dat er sinds afgelopen jaar nieuwe risico’s en ontwikkelingen bij zijn gekomen.”

Kapper
Ze refereerde aan een kapper die ze onlangs sprak en die haar vertelde dat hij erg onzeker is als het om financiële zaken gaat. Hij is niet tevreden over zijn bank, maar heeft de hoop opgegeven dat zijn belangen daar nog verdedigd worden. Vroonhoven: “De financiële consument heeft onvoldoende kennis, is niet rationeel en kiest te vaak voor de korte termijn. Dat vraagt om een groot verantwoordelijkheidsbesef van de aanbieder. Hij moet veiligheid en eerlijkheid bieden.”

Prikkels
Ze zegt dat er momenteel veel prikkels zijn om meer risico te nemen om het rendement wat op te krikken, en dat het de AFM voor uitdagingen stelt. “Aan de andere kant is er het goede nieuws dat het wel beter gaat dan een aantal jaren geleden. En 12.000 consumenten wisten ons het afgelopen jaar toch te vinden met opmerkingen en vragen over financiële producten”.

Eenvoudiger
Van Vroonhoven vindt dat de sector moet uitleggen wat de risico’s van een product zijn en daarbij ook de negatieve scenario’s moet laten zien. “Maak producten eenvoudiger; laat zien hoe je presteert. Investeer in innovatieve technologische tools die consumenten helpen bij het maken van keuzes. Hoewel de primaire verantwoordelijkheid bij de sector ligt, heeft de consument zelf natuurlijk ook een verantwoordelijkheid. Kom in actie, verdiep je, laat tegengeluid horen houd daarmee banken, verzekeraars en adviseurs scherp.”

Compensatie
Ze vertelde ook nog dat de AFM voor nieuwe medewerkers een einde maakt aan de compensatie van de hypotheekrente en ook de bonus bij het sluiten van een huwelijk is vervallen per 1 april. “Het was niet meer van deze tijd”, zegt ze daarover. Voor de mensen die er al langer werken zal er een overgangsregime komen.

Reageer op dit artikel