nieuws

Wietbrand begint meestal in woonhuis

Archief

Wietbrand begint meestal in woonhuis

Hennepkwekerijen zorgen voor één op de vijftig grote branden, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Salvage die voor het eerst inzicht geven in wietbranden. Die zorgen vaak voor meer schade dan een reguliere brand. Verder blijkt dat 70% van alle door hennepteelt veroorzaakte branden in een woonhuis begint. “Schokkend”, vindt het Verbond van Verzekeraars.

De schade is bij branden door hennepteelt doorgaans groter omdat één brand vaak meerdere panden treft. Salvage heeft op verzoek van het Verbond een analyse gemaakt van alle meldingen en brandoorzaken van 2012 tot 2014. Bijna 2% van alle Salvage-meldingen heeft als oorzaak hennep. In 2012 werden er 82 hennepbranden geregistreerd, in 2013 en 2014 waren het er 73. “Uit de registratie blijkt dat het vaker dan gemiddeld gaat om middelgrote en (zeer) grote branden. Dat blijkt onder meer uit het aantal omliggende panden dat tijdens zo’n brand getroffen wordt. Het aantal getroffen genoteerde panden ligt namelijk hoger dan het aantal branden: tussen de 120 en 140 per jaar.” Volgens het Verbond zijn de cijfers “het topje van de ijsberg”. “De hulp van Salvage-coördinatoren wordt niet bij alle branden ingeroepen, zeker niet bij kleine. De verzekeraars aangesloten bij het Verbond hebben recent de monitoring van hennepschade opgestart, wat op termijn moet leiden tot nog meer gegevens.”

Leegstand
Zeven op de tien wietbranden beginnen in een woning en dat is schokkend, vindt het Verbond. “Het gaat veelal mis met amateuristische installaties in leegstaande slaapkamers of op zolder, waar branden snel om zich heen kunnen grijpen en overslaan naar de rest van het huis en woningen van buren.” 10% van de hennepteeltgerelateerde branden ontstaat in leegstaande (bedrijfs)panden. Dat komt onder meer doordat het aantal leegstaande bedrijfspanden sterk is gestregen sinds het begin van de crisis. “Op sommige bedrijfsterreinen en/of winkelcentra staat 20 tot 25% van de panden voor kortere of langere tijd leeg, wat zorgt voor meer risico op schade.” Het Verbond komt daarom met een checklist ‘Leegstand’ die helpt de risico’s bij leegstaande panden te inventariseren.

D66
Het Verbond wil met de cijfers ook het verhaal uit de wereld helpen dat 1 op de 4 woningbranden wordt veroorzaakt door hennepteelt. Dat opperde D66 onlangs toen de partij een wetsvoorstel indiende voor de legalisering van wiet. Die cijfers ‘zijn en blijven onzin’, tweette Verbond-woordvoerder Rudi Buis twee weken geleden. Maar dat er met gemiddeld zes branden per dag door hennepteelt nog steeds een probleem is, ontkent Buis niet.

Reageer op dit artikel