nieuws

Rabobank voorziet stagnatie omzet intermediair

Archief

De omzet van het intermediair zal dit jaar licht dalen, voorspelt Rabobank in zijn vandaag verschenen sectorprognose voor 2015, als onderdeel van het rapport Cijfers en Trends. De bank voorziet dat de afname 1% a 3% zal bedragen.

Rabobank voorziet stagnatie omzet intermediair

Tegenover de aantrekkende hypotheekmarkt staat de gegroeide concurrentie van het directe verzekeringskanaal. “Consumenten blijken daarnaast niet bereid veel te willen betalen voor advies. Talloze vergelijkingssites worden geraadpleegd om een keuze te maken. Voor assurantietussenpersonen is het dan ook noodzakelijk om ook zelf op internet zichtbaar te zijn en service te bieden. Transparantie, duidelijke toegevoegde waarde en bereikbaarheid worden key-begrippen in de sector”, schrijft de bank.
Naast de omzet staat ook het resultaat onder druk door toenemende wetgeving en opleidingseisen. “Die dwingen de markt tot investeringen. Samen met investeringen in ICT kan dit zorgen voor druk op het resultaat. Zeker in een krimpende markt. Samenwerking kan uitkomst bieden. Dit kan met andere kantoren maar ook met serviceproviders of verzekeraars. Het sentiment voor de markt is ook voor 2015 nog negatief.”

Neutraal
De langetermijnverwachting voorziet Rabobank van het stempel ‘neutraal’. “De sector zal moeten innoveren en nieuwe producten en diensten moeten ontwikkelen om de kritische consument aan zich te binden. Dit kan bijvoorbeeld door online tools waarbij mensen verschillende scenario’s kunnen invoeren en hiermee inzicht krijgen in beschikbare producten. Daarnaast vragen efficiënte processen, opleidingseisen, toenemende wet- en regelgeving en digitalisering om investeringen in de interne organisatie. Een deel van de huidige assurantietussenpersonen zal niet voldoende kunnen inspelen op de nieuwe markteisen. Rabobank verwacht dan ook een krimp van de markt.”

De lokale Rabobanken vormen samen het grootste intermediairbedrijf van ons land met een omzet van € 288 mln (2013).

Reageer op dit artikel