nieuws

DNB gaat ex-topman van Delta Lloyd Niek Hoek keuren

Archief

Niek Hoek, de voormalig topman van Delta Lloyd, dreigt ook zijn laatste functie in de financiële sector te verliezen. Toezichthouder DNB wil onderzoeken of Hoek nog wel geschikt is als commissaris bij de zakenbank NIBC, zo meldt het FD vandaag.

DNB gaat ex-topman van Delta Lloyd Niek Hoek keuren

Uit een woensdag gepubliceerd geanonimiseerd vonnis op Rechtspraak.nl blijkt dat Hoek in een kort geding vergeefs heeft geprobeerd de toets te verbieden.

Als de hertoetsing negatief uitpakt, kan Hoek, die vijftien jaar leiding gaf aan Delta Lloyd, bij geen bank of verzekeraar meer terecht.

Hoek kondigde in april vorig jaar onverwacht zijn vertrek aan bij Delta Lloyd, nadat hij begin van dat jaar te horen had gekregen dat hij zou worden getoetst op zijn geschiktheid als ceo. Hij ging er toen van uit dat DNB na dit offer zou afzien van hertoetsing bij NIBC, te meer omdat hij een jaar eerder nog was goedgekeurd voor de functie.

Hoek is sinds eind 2005 commissaris bij NIBC.

Hij meende die toezegging ook te hebben gekregen, maar de voorzieningenrechter is het dus niet met hem eens. “DNB heeft dit niet expliciet meegedeeld”, aldus de rechter.

De hertoetsingen maakten deel uit van een DNB-onderzoek naar misbruik van voorkennis door Delta Lloyd. De verzekeraar heeft daarvoor een miljoenenboete gekregen, die het aanvecht.

Delta Lloyd maakt ook bezwaar tegen de eis van de toezichthouder dat financieel bestuurder Emiel Roozen moet vertrekken. De nieuwe hertoets is volgens Hoek een pressiemiddel om Delta Lloyd te laten inbinden.

Het conflict tussen Delta Lloyd enerzijds en DNB en AFM anderzijds draait om een aanpassing van de rekenrente voor pensioenfondsen en verzekeraars. Delta Lloyd zou in juni 2012 misbruik hebben gemaakt van een uitnodiging van DNB om met de sector te praten over het verhogen van deze rente. Delta Lloyd gebruikte — als enige — deze informatie door te handelen op de markt voor renteproducten.

DNB maakte eerder bekend dat het met regelmaat ingrijpt bij benoemingen bij financiële instellingen.

Reageer op dit artikel