nieuws

CFD/ODIN beginnen project ‘Wie Betaalt Bepaalt’

Archief

Onder de naam “Wie Betaalt Bepaalt” zijn CFD en Stichting ODIN een nieuw gezamenlijk project begonnen. Eerste onderdeel van dit project is om meer inzicht te krijgen in ‘een marktbrede visie’ op een achttal belangrijke thema’s die volgens CFD/ODIN niet of onvoldoende worden belicht in de nieuwe Samenwerkingsovereenkomst (SWO) die het Verbond van Verzekeraars, Adfiz en OvFD in november vorig jaar presenteerden.

CFD/ODIN beginnen project ‘Wie Betaalt Bepaalt’

Het nieuwe CFD/ODIN project richt zich op de pijlers “gelijk speelveld” en “de klant centraal” in het kader van de nieuwe SWO. CFD-voorzitter Herdink: “Nadat wij dankbaar gebruik hadden gemaakt van de consultatiemogelijkheid op het eerste concept SWO, bleef bij ons het gevoel hangen dat de klus hiermee nog niet was afgerond. Met name het ‘de klant centraal’ stellen wordt voor ons gevoel onvoldoende geborgd in deze eerste SWO opzet”.

Stuur
Het nieuwe project “Wie Betaalt Bepaalt” zien CFD/ODIN eigenlijk als een logisch vervolg op de CAR (Customer Agreed Remuneration) van het Verbond van Verzekeraars. We willen partijen helpen om de klant ook echt aan het stuur te houden”, meldt Herdink.

Visie
De start van het project Wie Betaalt Bepaalt is het benaderen van belangrijke stakeholders om hun visie te vragen op acht door CFD en ODIN gedefinieerde thema’s. Die thema’s zijn: Toegang tot alle aanbieders, Gezamenlijke zorgplicht, Consumentenservice, Prijsdiscriminatie, Gebruik klantgegevens, Werkzaamheden onder volmacht, Schadeafwikkeling en Execution only.

Positieve energie
“De gedefinieerde thema’s worden in de SWO niet of onvoldoende geadresseerd, terwijl ze in sterke mate het succes van een verbeterde samenwerking tussen consumenten, productaanbieders en onafhankelijke advieskantoren bepalen” aldus ODIN voorzitter Leichel. “Wij vinden het belangrijk dat bijvoorbeeld consumentenorganisaties zich eens uitspreken over deze thema’s en zijn er van overtuigd daarmee nieuwe en positieve energie in de SWO discussie te kunnen brengen”.

Persoonlijke uitnodiging
De volgende organisaties en personen hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen om hun visie te geven op de genoemde acht thema’s; ACM, AFM, Bureau D&O, Consumentenbond, De Vereniging Consument & Geldzaken, Independer, Leden van de vaste commissie van Financiën van het Ministerie van Financiën, NIBUD, Stichting Geldbelangen, Van Beem de Jong Advocaten, Vereniging Eigen Huis, Wijzer in Geldzaken, 100 onafhankelijke advieskantoren, Dr. Fred de Jong, Dr. Cees de Jong, Drs. Ing. Erica Verdegaal en Professor Barbara Baarsma.

CFD/ODIN zullen de reacties per thema samenvatten en aanbieden aan het Verbond van Verzekeraars. Daarnaast zal een interne analyse van de reacties input vormen voor verdere vervolgstappen in het project “Wie Betaalt Bepaalt”, zo laat men weten.

Reageer op dit artikel