nieuws

Belastingdienst: ook assurantiebelasting rekenen bij volledige provisieteruggave

Archief

Belastingdienst: ook assurantiebelasting rekenen bij volledige provisieteruggave

Het berekenen van assurantiebelasting over adviesnota’s is toch niet een kwestie van alles of niets, zo laat de Belastingdienst weten naar aanleiding van een eerdere publicatie over de fiscale regels bij het (gedeeltelijk) teruggeven van provisie door de adviseur. Ook als volledig van provisie wordt afgezien, moet de adviseur assurantiebelasting berekenen over zijn advies.

De Belastingdienst reageert op het am:-bericht van twee weken geleden, waarin werd gesteld dat een adviseur geen assurantiebelasting hoeft te berekenen als hij de volledige provisie over een gesloten schadeverzekering teruggeeft aan de klant. Wordt een deel van de provisie geretourneerd, dan moet over de volledige adviesnota assurantiebelasting worden berekend. Dat zou zijn gebleken uit contact tussen Bureau D&O en de Belastingdienst.
Die laatste corrigeert dat nu: “Het is juist dat er contact is geweest met Bureau D&O met betrekking tot “Toerekeningsregels voor vaststelling assurantiebelasting over fee en servicevergoedingen”. De vraag was met name in welke gevallen er assurantiebelasting is verschuldigd bij adviesnota’s in combinatie met volledige/gedeeltelijke/geen provisie.”

Geen provisie, wel belasting
Het antwoord van de Belastingdienst daarop luidt: “Door de adviseur is geen assurantiebelasting verschuldigd indien er nog volledige provisie wordt ontvangen (over de provisie is door de verzekeraar assurantiebelasting verschuldigd). Indien de tussenpersoon geen of gedeeltelijk geen provisie meer ontvangt, is over zijn fee of servicevergoeding, zoals bedoeld in de toerekeningsregels, wel assurantiebelasting verschuldigd uiteraard voor zover er sprake is van belaste schadeverzekeringen. In tegenstelling tot uw artikel is het standpunt van de Belastingdienst dat indien de volledige provisie wordt teruggegeven er over de adviesnota (fee/vergoeding) van de adviseur wel assurantiebelasting is verschuldigd.”

Lees hier de toerekeningsregels voor vaststelling assurantiebelasting over fee en servicevergoedingen 

Reageer op dit artikel