nieuws

Aegon koopt deelnemingen in jonge ICT-bedrijven

Archief

Aegon koopt deelnemingen in jonge ICT-bedrijven

Aegon steekt de komende jaren € 100 mln in jonge bedrijven die nieuwe technologie voor de financiële sector ontwikkelen, schrijft het FD vandaag. Een aantal minderheidsbelangen moeten het bedrijf helpen zich beter voor te bereiden op een snel veranderende omgeving.

Volgens het FD is Aegon vorig jaar al begonnen met het investeren in innovatieve bedrijven. Het Franse AXA is afgelopen maand een vergelijkbaar fonds gestart, dat om en nabij de € 200 mln in kas heeft. Investeren in kleine, jonge bedrijven is in andere branches al enige tijd gemeengoed: Unilever doet het al sinds 2002. “Juist bij startups zitten de nieuwe kansen”, aldus Marc van Weede, hoofd strategie bij Aegon. “Bij verzekeraars is de digitale revolutie relatief laat begonnen.”
Het zogeheten Venture fund richt zich op kleinere bedrijven die zich bezighouden met data-analyse, digitale financiële advisering en beveiliging tegen cybercrime.
“De nieuwe inzichten moeten Aegon helpen bij de transformatie van intermediairbedrijf naar een bedrijf dat zelf contact zoekt met de eindklant”, schrijft het FD. “Een combinatie van digitaal, ondersteund door chat- en videocontact, wordt het dominante model”, zegt Van Weede.
Tot nu toe is Aegon in 6 bedrijven gestapt voor gemiddeld € 5 mln per keer. Deelnemingen worden met name gezocht in de Verenigde Staten. Het doel is niet om winst te genereren uit de participaties: “Het belangrijkste is: wat draagt het bij aan de transformatie van het bedrijf?”

Knab
Een van de innovatieve activiteiten uit eigen huis, internetbank Knab, mocht gisteren in New York de internationale Celent Digital Bank Award ophalen. De prijs wordt sonds 8 jaar uitgereikt aan banken die zich onderscheiden in het effectief toepassen van technologie. Knab heeft inmiddels 60.000 klanten. Een derde van hen is ondernemer.

Reageer op dit artikel