nieuws

Vivat in Chinese handen

Archief

Vivat in Chinese handen

De genationaliseerde verzekeraar Vivat, voorheen Reaal, komt in handen van de Chinese branchegenoot Anbang.

De Chinezen betalen 150 miljoen euro voor de aandelen en steken daarnaast nog zo’n 1,3 miljard euro in versterking van de balans en aflossing van interne leningen binnen de groep SNS Reaal. De overnameprijs ligt ver onder de boekwaarde van 2,4 miljard euro.

Staatshanden
Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandagochtend aan de Tweede Kamer laten weten. In totaal waren 86 partijen geïnteresseerd in een overname van Vivat, dat twee jaar geleden in staatshanden kwam. Onder Vivat vallen merken als Zwitserleven, Reaal en Proteq.

ASR
ASR werd ook steeds genoemd als een van de kandidaten om Vivat over te nemen, maar vist dus achter het net. Anbang nam onlangs ook Delta Lloyd bank over in België.

Reactie Van Olphen
In een reactie laat Gerard van Olphen, voorzitter van de Raad van Bestuur, weten: “SNS Reaal is verheugd de verkoop van Vivat aan Anbang Insurance Group te kunnen aankondigen. Anbang, met als thuisbasis China, is een wereldwijd opererende verzekeraar met activiteiten in Noord Amerika, Europa en Azië. Wij verwelkomen de investering van Anbang in de Nederlandse verzekeringssector. Met deze verkoop zal Vivat een belangrijke rol vervullen bij het verder uitbouwen van de verzekeringsactiviteiten van Anbang in Nederland. We hebben Anbang leren kennen als een zeer toegewijde en professionele partij die actief haar activiteiten buiten China aan het uitbreiden is. Door deze transactie zijn de belangen van de polishouders en medewerkers van VIVAT gewaarborgd. Met de afsplitsing van Propertize per 30 december 2013, de huidige verkoop van VIVAT en de op handen zijnde overdracht van SNS Bank aan de Nederlandse Staat, zijn wij in de laatste fase van het herstructureringsproces van SNS Reaal beland.”

Reactie Anbang
Anbang is op zijn beurt ook blij met de aankoop: “Wij zijn zeer verheugd de overname van Vivat aan te kondigen. Deze transactie die past in de strategie van Anbang van internationale diversificatie en ontwikkeling in Nederland. Wij hebben de mogelijkheden om de solvabiliteit van Vivat te versterken en verder te bouwen aan de reeds sterke positie van het bedrijf. We zijn ervan overtuigd dat we een solide basis voor Vivat, haar klanten en haar medewerkers kunnen bieden. Wij verheugen ons op een langdurige en succesvolle relatie met het bedrijf en haar klanten. Wij zijn van mening dat Anbang kan profiteren van de voortdurende consolidatie in de Nederlandse verzekeringssector.”

Reageer op dit artikel