nieuws

Meeste zzp’ers niet tevreden over pensioen

Archief

Meeste zzp’ers niet tevreden over pensioen

De meeste zzp’ers zijn niet tevreden met hun oudedagsvoorziening, concludeert Centraal Beheer na onderzoek onder 539 zelfstandigen zonder personeel. Een op de vijf verwacht dat de eigen pensioenvoorziening ontoereikend is, meer dan de helft denkt te moeten doorwerken na de aow-leeftijd.

Van alle zzp’ers spaart 41% niet voor zijn pensioen. Bijna de helft twijfelt of zij na pensionering kunnen rondkomen. Er is een verschil in pensioenopbouw tussen mannelijke en vrouwelijke zzp’ers: van de mannen zet 48% geld opzij voor later, bij de vrouwen is dat 35%. Senior marktmanager Sylvia Matser voorziet ook op economisch gebied grote gevolgen door de magere pensioenopbouw van zelfstandigen, omdat steeds meer mensen als zzp’er gaan werken. “We adviseren zzp’ers dan ook tijdig te beginnen met geld opzij zetten voor later. Dit kan bijvoorbeeld door het pensioen door te berekenen in het uurtarief.”

Geen animo voor fonds
Eerder bleek uit onderzoek van ZZP Barometer, een samenwerkingsverband van een groot aantal partijen, dat zzp’ers die langer dan vijf jaar actief zijn, wat serieuzer met hun pensioen omgaan: van die groep denkt 73% de oudedagsvoorziening goed geregeld te hebben. Slechts een op de acht ziet iets in een pensioenfonds voor zzp’ers. 

Reageer op dit artikel