nieuws

DNB-dwangsom verrast schuldhulpverlener

Archief

DNB-dwangsom verrast schuldhulpverlener

Toezichthouder DNB heeft bekendgemaakt dat in mei vorig jaar aan Infinity Ventures een last onder dwangsom is opgelegd wegens het zonder vergunning optreden als bank. De stichting treedt op als schuldhulpverlener en budgetbeheerder. Bestuurder Nelson Mathew is verrast: “We zijn nog aan het praten met DNB.”

“Uit signalen is DNB gebleken dat er partijen actief zijn die budgetbeheer aanbieden en die het budgetbeheer vervolgens zo inrichten dat daarmee in strijd gehandeld wordt met het bepaalde in artikel 3:5, eerste lid, van de Wft”, schrijft de toezichthouder in de beschikking. In de eerste helft van 2013 is DNB op zoek gegaan naar zulke partijen en daarbij stuitte de toezichthouder op Infinity Ventures. In februari van dat jaar is DNB langsgegaan bij de stichting in Amsterdam. Toen hadden inmiddels 20 klanten een bedrag van ruim € 43.000 overgemaakt op de rekening van Infinity. Hun inkomsten werden eveneens op de rekening van de stichting gestort en beheerd door Infinity, die daarvoor een beheervergoeding vroeg van € 45 tot € 90 per maand. Daarmee werd het verbod overtreden om opvorderbare gelden aan te trekken.

Bezwaar te laat
Ondanks herhaalde verzoeken van DNB is Infinity dezelfde werkwijze blijven hanteren; de overtreding zou kunnen worden opgeheven door de gelden van klanten op beheerrekeningen te laten storten. Dat is in de afgelopen twee jaar echter niet gebeurd, constateert DNB. Daarom is een last onder dwangsom opgelegd van € 2.750 per week (tot maximaal € 11.000) zolang de overtreding voortduurt. In augustus heeft Infinity bezwaar aangetekend tegen de beslissing, maar dat is niet-ontvankelijk verklaard omdat het te laat was ingediend.
Bij Infinity zelf is de publicatie echter niet bekend, zegt Mathew. “Ik vraag me af wat dat is. Ze zijn bij ons langsgeweest, maar we hebben hoger beroep ingesteld tegen het besluit. En inmiddels hebben we onze werkwijze aangepast, zodat er geen sprake meer is van een overtreding. Daarover zijn we nog in gesprek met DNB.” Infinity Ventures heeft ook een website waarop de stichting als planners in financiën en assurantiën wordt voorgesteld. “Dat is een oude site; daarmee zijn we al een tijd niet meer actief”, aldus Mathew.

Reageer op dit artikel