nieuws

Dilemma voor DNB bij verkoop Reaal aan Chinese partij

Archief

Dilemma voor DNB bij verkoop Reaal aan Chinese partij

Toezichthouder DNB heeft het lot van Vivat/Reaal in handen nu de overheid de genationaliseerde verzekeraar wil verkopen aan het Chinese Anbang. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Zonder goedkeuring van DNB kan de verkoop niet doorgaan, maar de Europese Commissie heeft de verkoop verplicht gesteld in ruil voor alle staatssteun. En andere kopers zijn er niet.

Volgens het FD zal het zo’n twintig weken duren voordat DNB met een conclusie komt. “Dat is meer dan een formaliteit. De toezichthouder moet onder meer kijken naar de financiële gezondheid van Anbang, een verzekeraar die geen gecontroleerde jaarrekening heeft gepubliceerd, en de betrouwbaarheid en geschiktheid van de nog te benoemen Chinese bestuurders beoordelen.” Daarbij is nog niet duidelijk of Reaal onder Nederlands of Chinees toezicht gaat vallen. Dat speelt een rol als de reserves van Reaal moeten worden aangevuld. “Wie geeft dan de order aan Anbang?” Vanuit Financiën is de druk op DNB groot om de overname goed te keuren.

Nog niet definitief
De overnameprijs van € 150 mln, gekoppeld aan een kapitaalinjectie van € 1,3 mld, staat nog niet helemaal vast. Mocht DNB eisen dat Anbang het eigen vermogen van Reaal verstrekt, dan gaat de verkoopprijs omlaag. “De Chinezen hebben het recht af te zien van de overname als er door verliezen in het eerste en tweede kwartaal meer dan € 500 mln moet worden bijgestort”, weet het FD, dat verwijst naar de overname van ABN Amro door een consortium van Fortis, RBS en Banco Santander. DNB zag de overname toen niet zitten, maar zag geen juridische mogelijkheden om de koop tegen te houden.

Bron: fd.nl

 

Reageer op dit artikel