nieuws

Rampschade bijna kwart lager in 2014

Archief

De schade door natuurrampen is vorig jaar een stuk lager uitgekomen dan in 2013, zo heeft herverzekeraar Munich Re becijferd. Door een relatief rustig orkaanseizoen op de Atlantische oceaan en het uitblijven van zeer ernstige rampen is de totale schade gedaald naar 110 miljard dollar (circa 93 miljard euro), tegen 140 miljard dollar een jaar eerder.

Rampschade bijna kwart lager in 2014

De laatste tien jaar lag de gemiddelde jaarschade op 190 miljard dollar. In 2014 zorgde de orkaan Hudhud, die India teisterde, voor de grootste schadepost: 7 miljard dollar. Munich Re telde 980 natuurrampen, die aan 7.700 mensen het leven kostten. Ook dat is beduidend minder dan in 2013, toen natuurrampen nog 21.000 levens eisten. Overstromingen in India en Pakistan maakten in september de meeste slachtoffers: 665 in totaal.
Betere waarschuwingssystemen en evacuatie van mensen hielpen daaraan mee, aldus de herverzekeraar. Maar de risico’s zijn niet verminderd, zegt bestuurslid Torsten Jeworrek van Munich Re: “Er is geen reden om voor dit jaar een vergelijkbare ontwikkeling te verwachten.”

Verzekerde schade
Van de totale schade was 31 miljard dollar verzekerd. In 2013 kwam de verzekerde schade nog uit op 39 miljard dollar. Voor verzekeraars was de winterstorm in Japan het meest kostbaar: die zorgde voor 3,1 miljard dollar aan verzekerde schade.
In Europa veroorzaakte een zomerse hagelstorm – net als in 2013 – veel schade in Frankrijk, België en Duitsland. Het schadebedrag liep op tot 3,5 miljard dollar (2,5 miljard euro), waarvan verzekeraars 2,8 miljard dollar (2 miljard euro) voor hun rekening namen.

Swiss Re
Swiss Re, de andere grote internationale herverzekeraar, schatte eerder de schade door rampen op 113 miljard dollar, waarvan 34 miljard dollar verzekerd. Swiss Re kijkt daarbij ook naar rampen die door mensen zijn veroorzaakt: die hebben verzekeraars vorig jaar 5 miljard dollar aan schade-uitkeringen gekost.

Reageer op dit artikel