nieuws

FD: Dijsselbloem zei vertrouwen in raad van toezicht AFM op vóór start onderzoek

Archief

FD: Dijsselbloem zei vertrouwen in raad van toezicht AFM op vóór start onderzoek

In een uitgebreide reconstructie laat het FD vandaag zien dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financien het vertrouwen in de raad van toezicht van de AFM al opgezegd had, nog voordat hij in september vorig jaar een integriteitsonderzoek liet doen. Er bleken in de raad van toezicht ook veel spanningen te zijn tussen met name Henriette Prast (foto) en de andere leden, aldus het FD.

Enkele weken voor hij tot het onderzoek besloot, liet Dijsselbloem de oudste drie — voorzitter George Moller (67) en Maarten Schönfeld (65) en Joop Feilzer (65) — weten dat hij ze niet zou herbenoemen.

Achterliggende gedachte is dat de minister sinds de kredietcrisis van 2008 de financiële sector wenst te hervormen. Om die reden wil hij meer greep op de toezichthouders AFM en DNB.

Die zijn echter onafhankelijk. Financiën heeft alleen invloed op de keuze van bestuurders en commissarissen. Dijsselbloem vond de vijfkoppige raad van de AFM echter onevenwichtig samengesteld.

De minister was al veel langer ontevreden over de raad, meent het FD. Zo werd de minister voor een voldongen feit geplaatst toen de raad hem begin juli 2014 informeerde dat de hoogleraar economie Henriette Prast niet voor herbenoeming werd voorgedragen.

Prast had in interne vergaderingen de nevenfuncties van George Möller (een bestuursfunctie bij het hedgefonds Winton Future Fund op de Britse Maagdeneilanden) en Joop Feilzer (een functie bij het Britse Henderson Euro Trust) aangekaart en vroeg zich volgens de krant af of dit wel kon als toezichthouder van de AFM.

Dat leidt volgens de krant tot het besluit van de raad van toezicht om Prast niet te herbenoemen. Het ministerie krijgt dit pas later te horen en Prast gaat er ook nog langs om haar verhaal te vertellen.

De rest van de raad van toezicht had ook moeite met de wens van Prast om nauwer samen te werken met DNB. Möller laat Prast in de zomer van 2014 weten dat ze niet wordt voorgedragen voor herbenoeming. Ze past volgens hem niet in het team en is te veel een eenling, zo meldt het FD.

Prast is het hier niet mee eens. Ze schrijft een brief met bezwaren en legt de kwestie aan de minister voor.

Möller en vicevoorzitter Van Everdingen worden door het ministerie uitgenodigd om opheldering te verschaffen. Möller verweert zich, maar stemt toe in een onderzoek.

Nog voordat de minister besluit tot een onderzoeksopdracht krijgt Möller te horen dat het ministerie een andere, meer diverse samenstelling van de Raad ambieert, met meer gevoel voor de publieke zaak.

Uitkomst is dat alleen Diana van Everdingen mag blijven.

Reageer op dit artikel