nieuws

‘Europese banken staan voor miljardenboetes’

Archief

Europese banken moeten de komende jaren nog miljarden aan boetes en proceskosten betalen. Dat stelde de Amerikaanse bank Morgan Stanley dinsdag in een rapport over de afwikkeling van fraudezaken, zoals gesjoemel met de rentetarieven, misleidingen op de markt voor hypotheken en fraude bij de handel in vreemde valuta’s.

‘Europese banken staan voor miljardenboetes’

Sinds 2009 betaalden Amerikaanse en Europese banken gezamenlijk al een recordbedrag van 230 miljard dollar (195 miljard euro) om tot een vergelijk te komen met de autoriteiten en toezichthouders. Morgan Stanley verwacht dat daar tot 2016 nog zo’n 70 miljard dollar aan boetes bijkomt.

Dat bedrag komt voornamelijk voor rekening van de twintig grootste banken van Europa. Die betaalden samen al 104 miljard dollar, maar moeten volgens analisten van Morgan Stanley rekening houden met nog eens 52 miljard dollar aan boetes.

De Britse banken RBS en Barclays zullen naar verluidt het hardst bloeden. De instellingen kunnen volgens het rapport boetes verwachten van respectievelijk 10,6 en 8,3 miljard dollar. Eerder betaalde RBS al 12,6 miljard dollar en ook Barclays was al goed voor ruim 8 miljard dollar aan schikkingen.

Ook HSBC (7,7 miljard dollar), Lloyds (6,1 miljard dollar) en Deutsche Bank (5,1 miljard dollar) kunnen een rekening verwachten, zo voorspellen de analisten.

(ANP)

Reageer op dit artikel