nieuws

‘Financiën misbruikt rapport om greep op AFM te versterken’

Archief

‘Financiën misbruikt rapport om greep op AFM te versterken’

Het ministerie van Financiën heeft het afgelopen vrijdag gepubliceerde onderzoek naar het interne toezicht bij de AFM ‘misbruikt’ om zijn greep op de toezichthouder te vergroten, aldus Joop Feilzer vandaag in het FD. Hij is een van de leden die afgetreden is bij de raad van toezicht van de AFM.

Feilzer (foto) was tot begin deze maand een van de vijf leden van de raad van toezicht bij de AFM. “Wij hebben als raad zelf om het onderzoek gevraagd vanwege interne insinuaties over de integriteit van enkele personen”, aldus Feilzer tegen het FD.

“Er zijn geen frauduleuze praktijken geconstateerd, maar toch grijpt de minister het aan om te zorgen dat er geen mensen meer uit het veld financieel toezichthouder kunnen worden.”

Kippenboer
Feilzer richt zijn kritiek vooral op het gegeven dat AFM-commissarissen geen nevenfuncties meer mogen bekleden bij bedrijven die onder toezicht staan van een buitenlandse toezichthouder. “Je mag geen vermogen hebben en geen bijbanen. Een van mijn collega’s zei daarop dat de kippenboer naast hem nu beter geschikt is voor de baan dan hij, ook al heeft die geen verstand van de financiële sector.”

Feilzer was tot 2006 bestuurder bij Fortis en tegenwoordig namens beleggers toezichthouder bij de Britse Eurotrust Fund.

Incompetent
Feilzer is ook boos omdat het nu net lijkt alsof er een stelletje ‘incompetente idioten’ werkt bij het interne toezicht. “Dat is beschadigend voor zowel de AFM als voor ons, terwijl de insinuaties over gebrek aan integriteit van tafel zijn.”

Hij vindt dat integriteit in de genen zit, en niet af te dwingen is met regeltjes. En je moet kennis en voeling hebben en houden met de sector. “Zo meteen kunnen alleen nog ambtenaren, ex-politici en hoogleraren toezichthouder worden.”

Verzuurd
Volgens Feilzer is dat ook precies de bedoeling van Financiën. “Er is al enige tijd sprake van een verzuurde relatie tussen het ministerie en ons. Wij willen ons werk zonder last of ruggespraak doen. Zij willen invloed hebben op het door ons gevoerde beleid en op wie wij voordragen voor het interne toezicht.”

Volgens Feilzer is het onderzoek gedaan door een ambtenaar, “en die zijn niet onafhankelijk”.

Reageer op dit artikel