nieuws

Eerste Kamer wil (voorlopig) geen nieuwe rekenrente pensioen

Archief

Een meerderheid van de Eerste Kamer wil niet dat er op korte termijn iets verandert aan de rekenrente waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen moeten berekenen. PvdA, VVD, ChristenUnie, D66 en CDA vinden dat er gewacht moet worden op de nieuwe Europese rekenrente voor verzekeraars, voordat er aan de rekenmethode gesleuteld wordt. Anders zou het tot instabiliteit en onnodig veel uitvoeringskosten leiden, zo meldt het FD.

Eerste Kamer wil (voorlopig) geen nieuwe rekenrente pensioen

Dat bleek gisteravond bij de eerste termijn van de wetsbehandeling van de strengere regels voor pensioenfondsen. Het wetsvoorstel dat pensioenen beter bestand moet maken tegen marktschokken kan waarschijnlijk op voldoende steun rekenen in de senaat, meldt het FD vandaag.

Maar staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken moet nog wel toezeggen dat ze de rekenrente niet per 1 januari aanpast, zoals ze van plan was.

Voor pensioenfondsen zou dat goed nieuws zijn. De nieuwe zogeheten ultimate forward rate (ufr) die per januari in moet gaan, leidt tot iets lagere dekkingsgraden.

Het wetsvoorstel regelt verder dat pensioenfondsen straks hogere buffers moeten aanhouden en minder snel de pensioenen mogen aanpassen aan het prijspeil. Daar staat tegenover dat pensioenfondsen ook minder snel en fors hoeven te korten bij zwaar weer, omdat tekorten over een langere periode gespreid mogen worden.

Oppositiepartijen CDA, PVV, SP en 50plus staken niet onder stoelen of banken dat ze tegen het voorstel waren. Zij vinden met name de indexatieregels onnodig streng en wezen erop dat mensen onterecht koopkracht gaan mislopen.

Het debat gaat vandaag verder.

Reageer op dit artikel