nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer gedaald

Archief

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in oktober met een procentpunt gedaald naar 107%. “Deze daling is het gevolg van de angst voor een nieuwe recessie in Europa”, zegt Aon Hewitt.

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer gedaald

Door die angst is de rente op relatief veilige staatsobligaties gedaald, aldus de human resource-specialist van Aon. In september is de dekkingsgraad al met 4% teruggelopen, wat vooral kwam door de driemaands middeling van de te hanteren rente.

Herstel niet waarschijnlijk
De aandelenkoersen herstelden in de tweede helft van oktober van een scherpe daling in de eerste weken, maar konden het effect van de lagere marktrente voor veilige staatsobligaties niet ongedaan maken. Frank Driessen, chief commercial officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt, verwacht door de slechte berichten over de Europese economie op korte termijn geen rentestijgingen vanuit de Europese Centrale Bank. “Daardoor moet het herstel van de dekkingsgraden voornamelijk uit aandelenrendementen gaan komen. Momenteel staan aandelen echter hoog genoteerd ten opzichte van de onderliggende bedrijfswinsten, met name in de Verenigde Staten. Het is dus maar de vraag of een stijging van de waarde van aandelen waarschijnlijk is.”
Door de lagere marktrente is het rendement op de totale beleggingsportefeuille positief: 1,5%. De waarde van de verplichtingen steeg om dezelfde reden echter met 2,2%.

De zwakke Europese economie en de wereldwijde politieke onrust maken het onwaarschijnlijk dat de dekkingsgraad binnen afzienbare termijn weer zal stijgen: beleggers hebben een voorkeur voor relatief veilige beleggingen, wat een drukkend effect heeft op de rente.

Reageer op dit artikel