nieuws

BlackRock rukt snel op in pensioenmarkt

Archief

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock profiteert flink van de herschikking van de Nederlandse pensioenmarkt, meldt het FD vandaag. De belegger ziet zijn aandeel in het Nederlands pensioenvermogensbeheer dit jaar met zeker een derde toenemen tot € 132 mrd.

BlackRock rukt snel op in pensioenmarkt

Daarmee komt BlackRock voor het eerst in de buurt van de Nederlandse nummer twee in de markt, PGGM, de belegger van zorgfonds PFZW, meldt het FD.

De krant baseert zich op het jaarlijkse onderzoek van DutchInvestor, een gespecialiseerde uitgever, op basis van cijfers over medio 2014, ingewonnen bij de vermogensbeheerders zelf.

De snelle opmars van BlackRock illustreert de grote veranderingen in het Nederlandse pensioenlandschap in de afgelopen jaren, aldus de krant. Pensioenfondsen besteden het beheer van hun vermogen uit aan een pensioenbeheerder. Dat kunnen Nederlandse pensioenbeleggers zijn, die vaak vroeger onderdeel van het fonds zelf waren, maar steeds vaker kiezen de fondsen voor internationale partijen.

Nederland is voor internationale vermogensbeheerders als Black- Rock aantrekkelijk vanwege het — zeker ten opzichte van de bevolking — hoge bedrag dat hier wordt belegd voor de opbouw van pensioenen.

In de pot van pensioenfondsen zit nu ruim € 1000 mrd.

Andersom zijn grote internationale beheerders aantrekkelijk voor de fondsen omdat zij schaalvoordelen bieden, wereldwijd actief zijn en een breed aanbod aan producten hebben. DutchInvestor telt 12 Nederlandse vermogensbeheerders en 51 internationale. BlackRock is daarvan veruit de grootste.

Reageer op dit artikel