nieuws

Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor iPhone-claims

Archief

Sinds afgelopen vrijdag is de nieuwe iPhone 6 op de markt. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt al vast voor frauduleuze claims die op de verzekeraars afkomen. Elke keer als er een nieuwe versie van de iPhone op de markt komt, worden er opvallend veel telefoons van het oude type verloren, beschadigd en/of gestolen.

Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor iPhone-claims

Het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV), onderdeel van het Verbond, wijst er op dat er in 2011 opvallende pieken ontdekt werden in het claimgedrag wat betreft ‘Huiselektronica’ en ‘Inboedel’. Nader onderzoek wees uit dat de toename van het aantal claims steeds samenviel met de komst van een nieuwe smartphone. De aanname: telefoons werden door sommige verzekerden snel als kapot gemeld zodat zij met de vergoeding van de verzekeraar het nieuwste model konden aanschaffen.

Onderzoek
Na het onderzoek hebben diverse verzekeraars hun schadebehandelingsproces aangepast, schrijft het Verbond. In 2013 zijn de claimpieken al afgenomen. Toch trekt het CBV nu opnieuw aan de bel. Sinds de aankondiging van de iPhone 6 ontvangt het centrum berichten over meer claims van schade aan smartphones. Het CBV raadt verzekeraars aan extra alert te zijn als het gaat om dit soort claims. De boodschap: “stel voldoende vragen om te controleren of de geclaimde schade gedekt is en past bij de toedracht”.

Het CBV stelt ook: “Vraag – zeker bij twijfel – de verzekerde zijn defecte toestel op te sturen. Dat schrikt potentiele fraudeurs af. En verzekeraars voorkomen zo dat zij onnodig het nieuwste device van hun klant financieren”, aldus het CBV.

Reageer op dit artikel