nieuws

Anno12 begint nu echt als zorgverzekeraar

Archief

Anno12 heeft dan eindelijk besloten de markt op te gaan. Vorig jaar zag men er nog vanaf. Maar nu begint de nieuwe zorgverzekeraar. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is ook akkoord met de modelpolis voor de basisverzekering van Anno12.

Anno12 begint nu echt als zorgverzekeraar

Anno12 is een initiatief van de voormalige bestuursvoorzitter Rob Adolfsen van Agis. Hij heeft persoonlijk bijna een miljoen euro ingelegd als bijdrage aan het startkapitaal van € 3,4 mln. Adolfsen claimt dat het voor het eerst sinds eind jaren tachtig is dat er een nieuwe zorgverzekeraar komt die zelf de risico’s draagt.

De nieuwe speler hoopt op 1 januari met 20.000 klanten te beginnen.

Afwijkt
Anno12 kiest voor een aanpak die afwijkt van die van de bestaande spelers. Mensen die bewuster omgaan met het zorgaanbod, krijgen een financiële beloning.

“Als kleine speler hebben we geen inkoopmacht om lagere tarieven te bedingen. Dus op de prijs hebben we geen invloed, maar wel op het volume”, aldus Adolfsen tegen het FD. Hij benadrukt dat Anno12 niet op jacht gaat naar een gezonde populatie, maar dat iedereen welkom is.

Coöperatie
De nieuwe zorgverzekeraar is eigendom van een coöperatie met dezelfde naam. Klanten worden gestimuleerd ledencertificaten te kopen. Zonder lidmaatschap geldt een hogere maandpremie “en dan is het eigenlijk niet zo interessant”, aldus Adolfsen in het FD.

Zuiniger
Ook stemmen ze over de precieze maatregelen om verzekerden te stimuleren tot een zuiniger gebruik van het zorgaanbod. “Dat moeten ze zelf beslissen. Wij willen terug naar de oergedachte van het verzekeren, zoals in de negentiende eeuw”, zegt Adolfsen. “Namelijk dat je voor elkaar instaat”.

Anno12 heeft ten minste 10.000 klanten nodig om van start te kunnen gaan. Als dat aantal niet wordt gehaald, krijgen de aanmelders automatisch een alternatief zodat ze verzekerd blijven.

DSW
Hoewel Anno12 zelf de risicodrager is en een eigen vergunning heeft, besteedt de nieuwkomer veel zaken, zoals IT en klantcontact, uit aan een bestaande partij: DSW.

Reageer op dit artikel