nieuws

Britse toezichthouder beboet RBS en NatWest voor slecht hypotheekadvies

Archief

De Britse toezichthouder, The Financial Conduct Authority (FCA), heeft de Royal Bank of Scotland en NatWest ieder een boete opgelegd van £14.474.600 “voor serieuze fouten in hypotheekadvies”. Ook zorgden de banken er niet voor dat hun advies “passend” was.

Britse toezichthouder beboet RBS en NatWest voor slecht hypotheekadvies

De FCA vond dat in de helft van de verstrekte hypotheken niet duidelijk was of het advies wel afgestemd was op de situatie van de klanten.
Slechts 2 van de 164 hypotheekverkopen, die onder de loep werden genomen, voldeden volgens de FCA aan de eisen die gesteld worden. In totaal werden er in die periode 30.000 hypotheken door de twee banken afgesloten.

Rente
Zo werd er bijvoorbeeld door de adviseurs gespeculeerd over de ontwikkelingen van de rentetarieven, terwijl dat niet passend is, volgens de FCA. Maar ook zou niet gekeken zijn naar het totale budget dat klanten hadden en werd er niet geadviseerd welke voorwaarden het beste bij de klanten pasten.

Te lang
Door de voorloper van de FCA, de Financial Services Authority (FSA), was al gewezen op de fouten in het adviesproces, maar volgens de FCA deden de banken te weinig en stelden zo hun klanten te lang bloot aan te grote risico’s. Het duurde bijna een jaar voordat er iets gebeurde, meldt de FCA.

Faalden
Tracey McDermott, director of enforcement and financial crime van de FCA zegt: “Een hypotheek aanschaffen is waarschijnlijk de grootste financiële beslissing in een mensenleven. Slecht advies kan iemand zijn huis kosten en moet dus heel passend zijn. Beide ondernemingen faalden om er voor te zorgen dat klanten het beste, passende advies kregen”.

Reageer op dit artikel