nieuws

Wilfred Mooij van Geijsel Kroon: ‘Uberpop ritten zijn onverzekerd’

Archief

Gisteren kwam een nieuwe activiteit van taxibedrijf Uber in het nieuws. Uber laat particulieren elkaar tegen betaling vervoeren. Maar volgens directielid van Geijsel Kroon, Wilfred Mooij, nemen deelnemers enorme risico’s omdat personenvervoer tegen betaling is uitgesloten op de autoverzekering.

Wilfred Mooij van Geijsel Kroon: ‘Uberpop ritten zijn onverzekerd’

Met veel lawaai introduceert Taxibedrijf Uber het delen van auto’s door particulieren. Uber organiseert met de Uberpop het contact tussen particulieren onderling en strijkt zo 20% van de ritprijs op. Die ritprijs ligt 50% lager dan het reguliere taxitarief en dat is aantrekkelijk. Hiermee lijkt de taxiwereld definitief te worden opengebroken. Maar wat nu als er schade ontstaat?

Wilfred Mooij, directielid van Geijsel Kroon, laat weten: “De Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM) stelt dat je verzekerd moet zijn als je met een motorrijtuig aan het verkeer deelneemt. Hierbij zijn slachtoffers van bijvoorbeeld een auto-ongeluk, ook passagiers, Europees voor minimaal 5 miljoen euro verzekerd. Dat geldt ook als je als passagier via Uberpop bij iemand instapt. Uber moet duidelijk communiceren dat de verzekeraar achteraf de schade op de bestuurder wel kan en vermoedelijk gaat verhalen als blijkt dat het personenvervoer tegen betaling betrof”.

Mooij vervolgt: “Het lijkt voor een particulier in eerste instantie dus aantrekkelijk om tegen betaling passagiers mee te nemen. Maar zo’n particulier zet hiermee zijn hele vermogen op het spel. Ik vind dat Uber dit risico collectief voor haar deelnemers moet verzekeren. De dienst Uberpop wint snel aan populariteit. Het zal dus een kwestie van tijd zijn dat  de schrijnende verzekeringsverhalen publiek worden waarbij een verzekeraar een schade op een particulier verhaalt.”

Reageer op dit artikel