nieuws

DAS wil gelijk speelveld onder een Autoriteit Juridische Markten

Archief

DAS, de grootste rechtsbijstandsverzekeraar in Nederland, is al jaren tegen de beschermde marktpositie die advocaten genieten. In het FD vandaag herhalen algemeen directeur Eric Pouw en directielid Jan Moerland van DAS nog eens de klacht.

DAS wil gelijk speelveld onder een Autoriteit Juridische Markten

Aanleiding voor de boosheid van DAS is het besluit van het Europees Hof van Justitie van eind vorig jaar dat de verzekerden van DAS en andere rechtsbijstandsverzekeraars recht hebben op een vrije advocatenkeuze.

Ze hoeven geen gebruik te maken van een jurist van DAS, maar mogen zelf een advocaat in de arm nemen als zij in een gerechtelijke procedure belanden en de rekening indienen bij hun verzekeraar.

Vervelende tegenvaller
Dat is een vervelende tegenvaller voor DAS, geven Eric Pouw en Jan Moerland in het FD toe. Het gevolg is dat het aantal verzekerden dat een zaak onder wil brengen bij een advocaat de afgelopen maanden ‘substantieel’ is toegenomen.

Dat drijft de kosten op. Voorheen maakte ongeveer 3% van de verzekerden gebruik van een advocaat en veroorzaakte 30% van de schadelast bij DAS. Mede door de beschermde marktpositie zijn advocaten niet goedkoop. Nu de schadelast verder stijgt, zal de premie omhoog moeten.

Meer kosten, niet meer kwaliteit
De DAS-directie is ervan overtuigd dat die extra kosten niet leiden tot meer kwaliteit. De advocatuur ontbeert in haar visie een modern kwaliteitsborgingsysteem.

Vandaar dat zij opnieuw pleit voor de oprichting van een toezichthouder voor alle juridische dienstverleners, inclusief de advocaten. Een Autoriteit Juridische Markten die toezicht houdt op de kwaliteit en de betaalbaarheid van juridische dienstverlening, en zo de toegang tot het recht garandeert.

Pouw zegt dat een rechtsbijstandsverzekeraar als DAS onder controle staat van DNB, AFM en de stichting die een keurmerk uitreikt. Maar dat hij dat mist bij de andere juridische dienstverleners.

Reageer op dit artikel