nieuws

Consumentenbond: ‘banken zijn te rigide met onderwaterhypotheken’

Archief

Banken gaan veel te rigide om met de financiering van schulden die overblijven als mensen hun huis met verlies verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Consumentenbond: ‘banken zijn te rigide met onderwaterhypotheken’

Een reeks banken financiert restschulden per definitie niet en banken die het wel doen, zijn bij lange na niet royaal genoeg, vindt de consumentenorganisatie. De Consumentenbond wil dat banken nu echt belang van hun klanten centraal stellen.

Allianz, Argenta, Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd, Eigen Huis/FBTO, MoneYou, NIBC, Philips Pensioenfonds, SPF Beheer, Syntrus Achmea en Woonfonds laten hun klanten in de kou staan en doen niets als een hypotheek ‘onder water’ staat, meldt de Consumentenbond.

Restschuld.

Maar ook de andere banken staan niet te springen om een schuld van het oude huis onder te brengen in de hypotheek van een nieuw huis. Standaard financieren banken maximaal 104% van de marktwaarde van het (nieuwe) huis. Bij een restschuld mag een bank hiervan afwijken. ASR gaat daarbij tot 110%, SNS Reaal  is, volgens de Consumentenbond, een positieve uitschieter met 124%. Deze percentages zijn alleen vaak veel te laag om de restschuld daadwerkelijk te financieren.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat banken vaak geen toestemming geven om een huis met restschuld te verkopen. Bart Combee, directeur Consumentenbond: “Mensen realiseren het zich niet, maar de bank moet toestemming geven voor verkoop. En die geven ze in dit soort gevallen vaak alleen als je echt moet verhuizen. Bijvoorbeeld omdat je een baan krijgt aan de andere kant van het land. Met deze starre houding gooien de banken de woningmarkt op slot en duperen ze duizenden mensen.”

De Nederlandse Vereniging van Banken schetste in februari nog een rooskleurig beeld van de mogelijkheden om restschulden te financieren. Banken zouden ruimhartig omgaan met de financiering. Combee: “De werkelijkheid is duidelijk anders.”

Reageer op dit artikel