nieuws

Hypotheekgarantie niet langer pinautomaat voor huiseigenaar

Archief

Met ingang van het nieuwe jaar zijn de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie fors aangescherpt. Hier door kunnen huiseigenaren met een NHG-hypotheek veel minder makkelijk van hun restschuld af komen.

Hypotheekgarantie niet langer pinautomaat voor huiseigenaar

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) hanteert nieuwe, ruimere criteria voor de betaalcapaciteit van huiseigenaren die in de problemen komen met hun hypotheek. Daardoor beschouwt het WEW een hypotheek voortaan minder snel als ‘ondraaglijk hoog’ en zal dus vanaf nu vaker oordelen dat de verkoop van het huis niet noodzakelijk is.
Sinds 2008 groeit het aantal schadeclaims dat het WEW binnenkrijgt elk jaar. In 2012 kwamen er 3.576 verliesdeclaraties binnen, een stijging met 77 procent ten opzichte van 2011. Omdat de huizenprijzen zijn gedaald, kampen mensen die hun huis verkopen met steeds grotere restschulden. Het WEW vergoedt deze restschulden als de huiseigenaar buiten zijn schuld de hypotheek niet meer kan betalen, bijvoorbeeld door een scheiding (waardoor een van de twee inkomens wegvalt) of vanwege werkloosheid. Het bedrag dat het WEW in 2012 uitkeerde, ruim 105 miljoen euro, was 80 procent hoger dan in 2011.
De NHG-garantie is gevoelig voor misbruik omdat de meeste Nederlandse huizenkopers geen of heel weinig eigen geld in de aankoop van een woning steken.(VK, pag. 20)
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Late run op geld dat opgepot zat in levensloopregelingen
(FD, pag. 5)
Pensioenfondsen hebben niet genoeg rendement behaald in de afgelopen zes jaar
(FD, pag. 11)

Reageer op dit artikel