nieuws

‘Studieschuld registreren voor hypotheek’

Archief

Bijna 40 procent van de afgestudeerden verzwijgt bewust of onbewust de studieschuld bij een hypotheekaanvraag. Dit blijkt uit een onderzoek van het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor hebben banken geen goed overzicht van de maandlasten van hypotheekaanvragers, die daardoor in de financiële problemen kunnen komen.

‘Studieschuld registreren voor hypotheek’

Bij het aanvragen van een hypotheek is het melden van een studieschuld verplicht. Maar omdat die schuld niet in het BKR-register staat, kan een bank niet controleren of iemand de studieschuld verzwijgt.
Een verplichte registratie van studieschuld zou moeten voorkomen dat afgestudeerden een hypotheek afsluiten die ze eigenlijk niet kunnen betalen. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt registratie geen oplossing. Wél is het ISO blij met de maatregel van april 2013 die bepaalt dat een studieschuld minder zwaar weegt dan andere schulden bij het vaststellen van de maandelijkse hypotheeklast. Dat laat een hogere hypotheek toe en geeft starters duidelijkheid over de gevolgen van hun schuld voor hun kansen op een hypotheek.
(de Volkskrant, pag. 23)
 

Reageer op dit artikel