nieuws

Blok herziet plan voor hypotheek met staatsgarantie

Archief

De opzet van de Nationale Hypotheek Instelling (NHI), die de hypotheekverstrekking door banken moet vergemakkelijken, wijzigt ingrijpend. Alleen nieuwe hypotheken zullen door de NHI worden opgenomen. Geen bestaande, zoals eerst de bedoeling was.

Blok herziet plan voor hypotheek met staatsgarantie

Een NHI die vooral in bestaande hypotheken met een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) handelt, leidt tot grote kostenvoordelen voor de Nederlandse grootbanken, zo waarschuwde de Autoriteit Consument en Markt (ACM) het kabinet. De NHI werpt dan een drempel op voor nieuwe toetreders op de hypotheekmarkt, omdat zij die kostenvoordelen niet hebben. Volgens de ACM zullen de hypotheekrentes dan misschien juist stijgen.
Vanwege dit advies wil het kabinet zijn plannen herzien, zegt een woordvoerster van minister Blok (Wonen).
Het idee was dat banken hun bestaande NHG-hypotheken onderbrengen in de NHI. De overheid voorziet deze hypotheken vervolgens van een staatsgarantie, waardoor beleggers er wél in willen investeren. Dankzij de NHI dalen de financieringskosten van de banken. Dat voordeel moeten ze doorgeven aan de consument door de hypotheekrentes te verlagen, vindt het kabinet. Die verlaging is goed voor de woningmarkt.
De ACM denkt dat de banken het kostenvoordeel alleen zullen doorgeven als concurrentie hun daartoe dwingt. Daarom moeten nieuwe aanbieders ook van de NHI gebruik kunnen maken, aldus de ACM. Dat vergroot tevens de kans dat Brussel de NHI goedkeurt.
(Volkskrant, pag. 19)
Overig verzekeringsnieuws dit weekend in de media:

Weer barst in woekerpolis. Beleggersverzekering niet bestand tegen beurscrises
(Telegraaf zaterdag pag. 27)
Hoge Raad handhaaft vonnis wanbeleid Fortis rondom de overname van ABN Amro
(Telegraaf zaterdag, pag. 29)
Na de staatssecretaris drijft nu ook DNB pensioenfondsen in een juridische fuik
(FD, pag. 8)
Afgestudeerde meldt studieschuld niet
(Volkskrant, pag. 9)
 

Reageer op dit artikel