nieuws

Regeldruk wordt een loden last voor banken

Archief

Om aan de regelgeving uit Brussel en Washington te voldoen zijn Nederlandse financiële instellingen samen jaarlijks honderden miljoenen euro’s kwijt. Die rekening wordt steeds hoger, het toezicht, waar zij aan meebetalen wordt elk jaar duurder en de sector krimpt en worstelt om de kosten terug te dringen.

Regeldruk wordt een loden last voor banken

De toezichtskosten van de Nederlandsche Bank (DNB) zijn voor dit jaar begroot op € 149 mln, dat is de helft meer dan € 98 mln in 2008. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zag de kosten stijgen van € 68,5 mln naar € 85,3 mln. De kosten voor financiële instellingen zullen nog stijgen, niet alleen omdat de overheidsbijdrage vanaf volgend jaar wegvalt en de sector dan zelf opdraait voor de financiering van de AFM en DNB.
Het toezicht wordt duur betaald maar de uitgaven vallen in het niet bij de kosten die banken en vermogensbeheerders sinds de kredietcrisis intern moeten maken om te voldoen aan de Europese en Amerikaanse regels.
De onvrede is groot, vooral nu de sector in hoog tempo krimpt. Deze zomer bleek dat ongeveer een kwart van de werknemers van banken en verzekeraars zijn baan heeft verloren sinds de crisis. Bij banken gaat dat om 40.000 banen.
(FD, pag. 1)
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Hoge Raad: Pensioen na pensionering niet vast
(FD, pag. 3)

Kamer zet druk op pensioenfondsen
(VK, pag. 6)

Rabobank verliest fors terrein in hypotheken
(FD, pag. 13)

Prijzenslag rond de zorgpremie
(AD, pag. 1)

Nieuwe polis steunt kleinere ziekenhuizen
(VK, pag. 22)

‘Juist als je groot bent als verzekeraar verlies je invloed
(VK, pag. 23)

Minister dringt bij Rabobank aan op aangifte Libor-schandaal
(NRC, pag. 2)

‘Rabo moet aangifte doen’
(Telegraaf, pag. 19)

DNB startte pas laat onderzoek naar Liborfraude Rabobank
(Trouw, pag. 13)

Reageer op dit artikel