nieuws

Pensioenstrijd: gevecht tussen generaties

Archief

"Ouderen moeten er maar aan wennen dat ze niet op hun zestigste al op een duofiets door Nederland kunnen toeren". Die uitspraak doet Mei Li Vos in de komende editie van PensioenAdvies, het tijdschrift dat samen met AM op 23 april een pensioendebat organiseert tussen jong en oud en tussen werkgever en werknemer.

In PensioenAdvies (verschijning 12 april) worden de degens alvast gekruist. Voormalig PvdA Tweede Kamerlid en huidig publiciste en adviseur Mei Li Vos is duidelijk: "In landen met een slecht functionerend pensioensysteem zie je oudere mensen nog winkeltjes drijven en in kleine banen werken waarmee ze hun staatspensioentje aanvullen. Ja, dat is misschien niet het ideaalbeeld van mensen die hadden gedacht dat ze op hun zestigste al met hun duofiets door Nederland konden toeren."

Vos is een van de vele debaters op 23 april, evenals hoogleraar pensioenrecht Erik Lutjens. Hij spreekt in PensioenAdvies van een overdreven reactie als jongeren bang zijn dat de pensioenpot straks leeg is. "Een behoorlijke pensioenvoorziening moet voor hen ook mogelijk zijn. Daar is het economische principe van solidariteit op gebaseerd. Jongeren zijn bereid om nu solidair te zijn met ouderen als ze straks ook voordelen kunnen genieten wanneer zij zelf ouder zijn. De angst dat de pot straks leeg is, is niet reëel."

Het debat Pensioenstrijd wordt op maandag 23 april gehouden in Corpus Oegstgeest. Dagvoorzitter is Felix Rottenberg. De discussie zal naast het solidariteitsvraagstuk gaan om risicodeling tussen werkgevers en werknemers en het invaren van oude rechten in het nieuwe pensioencontract. Aan het einde van het debat zal een manifest samengesteld worden met daarin een denkrichting voor sociale partners en politiek.

Reageer op dit artikel