nieuws

Zorgverzekeraars het schip in

Archief

Door de dalende zorgvraag gaat een deel van de zorgverzekeraars het schip in doordat ze een vast bedrag hebben gegeven aan ziekenhuizen. Ze doen dit om op die manier een grens te stellen aan de verwachte stijging van de zorgkosten. Nu blijkt dat de volumes in de sector dalen, kan dat geld niet meer worden teruggehaald.

Zorgverzekeraars het schip in

Bij deze aanneemsommen, waarvan vooral Achmea gebruik maakt, ligt het risico op stijgende zorgkosten bij ziekenhuizen terwijl de risico’s van een daling bij de verzekeraar ligt.

Marktleider onder de zorgverzekeraars, Achmea, is op deze manier over 2012 en 2013 waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s meer kwijt aan zorg dan concurrenten VGZ en CZ, die betalen per behandeling.

Verzekeraars gingen er vanuit dat de ziekenhuizen in 2012 zouden groeien in volume. Maar de volumes zijn juist gedaald en het verschil tikt hard aan voor de verzekeraar die bijna een derde van de zorgverzekeringsmarkt in handen heeft.
(FD, pag. 1)
 
Zie ook:
Ziekenhuis met ‘aanneemsom’ spekkoper
(FD, pag. 9)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Aegon akkoord met woekerpolisstichting
(FD, pag. 16)
ING baas geridderd
(AD, pag. 2, Volkskrant, pag. 20)
‘Zorgpremies kunnen met 300 euro naar beneden’
(AD, pag. 3)
Zorgpremie fors lager
(Telegraaf, pag. 1)

Nieuw: sparen voor tandarts
(Telegraaf, pag. 9)

Zorgverzekeraars zetten instellingen onder druk
(Telegraaf, pag. 23)

Reageer op dit artikel