nieuws

Stef Blok: ‘Dit is een historische verbouwing’

Archief

Het kabinet heeft volgens Stef Blok een bodem gelegd in de huizenmarkt. ‘Door de huurverhoging wordt kopen voor de middeninkomens op een gegeven moment aantrekkelijker dan huren.’

Stef Blok: ‘Dit is een historische verbouwing’

Als minister voor Wonen en Rijksdienst beheert Blok een van de hoofdpijndossiers van het kabinet. Sinds het hoogtepunt in 2008 zijn de huizenprijzen met een kwart gedaald en heel veel huishoudens kampen met een potentiële restschuld. Het besluit om aflossen op de hypotheek voor nieuwe gevallen te verplichten en het aftrektarief te beperken waren bepaald ook geen oppepper voor de woningmarkt.

Volgens economen heeft dit kabinet maar half werk geleverd. Zij pleiten ervoor de aftrek in 28 jaar van 52% naar 30%, in plaats van 38%, te verlagen waardoor het eigen huis hetzelfde behandeld wordt als ander vermogen.

Volgens Blok, wiens VVD tijdens de verkiezingscampagne tegen de beperking van de aftrek was, zou dat te ver gaan. ‘We hebben een verbouwing van de woningmarkt in gang gezet die historisch ongekend is’, zegt hij. ‘Het is een integrale aanpak van de koop- en de huurmarkt. Dat hebben onze voorgangers telkens voor zich uit geschoven.’
De geleidelijke beperking van de aftrek naar 38% is volgens Blok bewust gekozen om een schokeffect te voorkomen.
(FD, pag. 5)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Sociale Zaken houdt optie van één pensioencontract nog open
(FD, pag. 3)
SNS schaft aflossingsboete af
(AD, pag. 2)
Zorgoverleg met kabinet gestaakt
(AD, pag. 10)
Vermogensbeheerder Barr Rosenberg hoopt op comeback in Nederland
(FD, pag. 21)

Reageer op dit artikel