nieuws

Nederlandse banken en verzekeraars zetten marktplaats voor bedrijfsleningen op

Archief

Nederlandse banken en verzekeraars werken aan een plan om een Europese markt voor onderhandse bedrijfsleningen op te tuigen. Het plan moet ervoor zorgen dat al over een paar maanden kleinere en middelgrote bedrijven een alternatief krijgen voor bankfinanciering of de uitgifte van obligaties. Nu kunnen bedrijven voor deze private placements eigenlijk alleen maar terecht in de Verenigde Staten.

Nederlandse banken en verzekeraars zetten marktplaats voor bedrijfsleningen op

Kleinere en middelgrote bedrijven verzuchten al langere tijd dat zij bij banken nauwelijks nog aan vers kapitaal kunnen komen. Een mogelijke oplossing is het onderbrengen van bedrijfsleningen bij institutionele beleggers, de private placements. In de Verenigde Staten, waar bedrijven zich traditioneel al vaker tot beleggers dan tot banken wenden voor financiering, gaat er in die markt voor private placements zo’n $ 50 mrd per jaar om.   Volgens Joost Van der Does de Willebois, voormalig topman van Euronext Amsterdam en adviseur van zakenbank NIBC, die samen met verzekeraar Delta Lloyd de grote voorvechter is van het branchebrede initiatief om van Amsterdam het Europese hart voor onderhandse bedrijfsleningen te maken, is er nu een breed Nederlands initiatief om private placements ook in Europa van de grond te krijgen. (FD, pag. 9)     Overig verzekeringsnieuws dit weekend in de media:   Minder fraude bij zorgverzekering (FD, pag. 3)   Verzekeraars ontdekken veel minder zorgfraude (Volkskrant, pag. 2)   Votron: ik heb geen fouten gemaakt bij Fortis (FD, pag. 9)   Ex-Fortis-topman: ‘Ik weet nu wie mijn echte vrienden zijn’ (FD, pag. 10)   Onderzoek pleit voor strengere regels voor solvabiliteit banken (FD, pag. 11)   Huiseigenaren klagen over opstelling bank (Trouw, pag. 21)   Provisieverbod belemmert (Telegraaf, pag. 24)   Mogelijk geen extra korting op pensioenen volgend jaar (FD, pag. 1)   Kabinet niet akkoord met pensioenvoorstel (FD, pag. 3)   ‘Slim’ premiepensioen verkleint de risico’s (FD Bijlage Personal Finance, pag. 5)   Voordeel voor wakkere klant (Volkskrant, pag. 30 en 31)   Pensioenfonds mag wachten met verlaging (Volkskrant, pag. 7)

Reageer op dit artikel