nieuws

Zorgverzekeraars op vingers getikt

Archief

Zorgverzekeraars krijgen de hete adem in hun nek van toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Drie verzekeraars kregen een berisping van de NZa omdat ze niet genoeg aan controle deden, terwijl een vierde een officiële berisping kreeg omdat beloofde verbeteringen niet op tijd uitgevoerd waren. En een zorgverzekeraar staat al meer dan een jaar onder verscherpt toezicht vanwege de slechte materiële controle op declaraties van zorgverleners.

Zorgverzekeraars op vingers getikt

Minister Schippers (Volksgezondheid) heeft dit aan de Kamer geschreven in aanloop naar het zorgfraudedebat van vandaag.  Schippers vindt het ‘onverteerbaar’ dat er met zorggeld gefraudeerd wordt en zal er ‘al het mogelijke’ aan bijdragen de fraude te bestraffen.
Volgens Chris Oomen, directeur van verzekeraar DSW, valt dat in de praktijk tegen. “Wij hebben een fraudeverdenking gemeld, maar het OM zegt geen capaciteit te hebben.” Deze uitspraak maakt dat ook minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Weekers (Financiën) naar het debat over zorgfraude moeten komen van de Tweede Kamer.
Tijdens het debat wordt onder meer gesproken over een gelekt conceptrapport met harde conclusies over falende fraudebestrijding. Opvallend is dat Schippers niet weet hoe het kan dat een aantal passages uit een gelekt conceptrapport over fraude is verdwenen uit een latere versie. In de eerste versie stond dat door het gebrek aan toezicht en druk op verzekeraars de neiging bestond ‘kosten af te wentelen op de belastingbetaler’.
(Telegraaf, pag. 3)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Nederlandse verplichting tot pensioensparen blijft houdbaar
(FD, pag. 17)
 
Op de leeggelopen Britse adviesmarkt zoeken nieuwkomers hun plekje
(FD, pag. 21
 
Miljard euro aan onterechte declaraties zorg
(Volkskrant, pag. 3)
 
Geld in de zorg: niemand kan het volgen, iedereen pikt mee
(Volkskrant, pag. 12)
 
Fraude in zorg wordt een politieke tijdbom
(AD, pag. 2)
 
Verzekeraars niet gebaat bij opsporen zorgfraude
(NRC, pag. 1 en 7)
 
‘Woonlastenpolis wordt relevanter door crisis’
(Telegraaf, pag. 25)
 

Reageer op dit artikel