nieuws

Britse centrale bank drukt via omweg hypotheekrente NL

Archief

Banken kunnen de laatste tijd wat makkelijker aan geld komen op de kapitaalmarkt. Dat is vooral te danken aan een Brits actieplan van de centrale bank om de Britse economie te helpen. Gisteren werd bekend dat dit programma wordt verlengd.

Britse centrale bank drukt via omweg hypotheekrente NL

In juli 2012 kwam De Bank of England met een programma (Funding for Lending) om de Britse economie een zetje te geven. Banken kunnen tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden geld krijgen, onder voorwaarde dat het wordt gebruikt voor kredietverlening aan de reële economie. Voor Nederland heeft dat positieve gevolgen omdat de securitisaties voor Britse banken opeens niet meer interessant zijn. Het is makkelijker en goedkoper om Funding for Lending aan te boren.
Daardoor storten geïnteresseerde beleggers zich massaal op Nederland en hebben banken een comfortabele positie gekregen. Ze hoeven minder rente te betalen dan een jaar geleden.
Door de verbeterde securitisatiemarkt kunnen banken de tarieven voor consumenten verlagen en sinds februari is de rente aan het dalen.
(FD, pag. 17)
 

Reageer op dit artikel