nieuws

Hypotheekgarantie wordt beperkt

Archief

In het nieuwe woningmarktplan van Kees van Dijkhuizen loopt de overheid meer risico. De staatsgaranties achter NHG-hypotheken moeten daarom worden ingeperkt.

Hypotheekgarantie wordt beperkt

Wie een hypotheek afsluit tot 320.000 euro komt nu nog in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG).In het ‘voortgangsbericht’ dat topbankier Kees van Dijkhuizen schreef op verzoek van minister Stef Blok en dat de komende maanden verder wordt uitgewerkt, wordt de NHG beperkt tot een kleinere groep huiseigenaren en wordt duurder. Van Dijkhuizen denkt aan een verlaging van de NHG-grens naar de gemiddelde woningwaarden en een geleidelijke premiestijging tot 1,5 à 2 procent.
De overheid draagt het risico voor het NHG-fonds, maar gaat in het plan van Van Dijkhuizen ook het risico dragen als banken failliet gaan. In dit plan gaan pensioenfondsen en verzekeraars NHG-hypotheken financieren. Banken brengen dit deel van hun hypotheken onder in een nieuwe instelling die hypotheekobligaties met volledige staatsgarantie uitgeeft op de kapitaalmarkt. Banken zijn verantwoordelijk voor de betalingen van aflossing en rente aan pensioenfondsen en verzekeraars. Maar als een bank omvalt, stelt de overheid zich voortaan garant. Alleen zo kan de overheid volledige staatsgarantie op de hypotheekobligaties geven die aantrekkelijk is voor (internationale) beleggers.
(NRC Handelsblad, pag. 27)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Nederlandsche Bank: omslag huizenmarkt
(Telegraaf, pag. 1)
Knot: Nederland moet juist wél bezuinigen
(AD, pag. 17)
‘Vertrouwen consument keert terug’
(Trouw, pag. 2)
DNB wil ouderen ontzien
(FD, pag. 1)
Uitstelgedrag verzekeraars pensioenen is ongepast
(FD, pag. 9)
Pensioenfonds ABP belegt in fabrikant doodstrafgif
(Trouw, pag.3)
 

Reageer op dit artikel