nieuws

Beleid CZ in strijd met Zorgverzekeringswet

Archief

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 14 maart geoordeeld dat CZ de vergoeding die betaald wordt voor zorgverlening niet mag halveren als de zorg geboden wordt door zorgaanbieders waarmee geen contract is gesloten.

Beleid CZ in strijd met Zorgverzekeringswet

Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om contracten te sluiten met alle aanbieders voor het leveren van zorg aan verzekerden met een naturapolis. Sinds enkele jaren krijgen steeds minder aanbieders een contract. Onlangs kwam in het nieuws dat zelfs het Slotervaart Ziekenhuis geen contract meer krijgt van Achmea.
Maar moet zorgverlening door deze aanbieders nog wel vergoed worden?
Zorgverzekeraars moeten een vergoeding bieden voor deze zorgverlening moeten, dat staat in de Zorgverzekeringswet. Over de minimale vergoeding is minder duidelijkheid. Zorgverzekeraars hebben het percentage de laatste jaren bijgesteld van zo’n 80% naar 50% of 60% van de tarieven die aan gecontracteerde aanbieders betaald worden.
Zorgaanbieders vragen zich af of dat zomaar kan en in feite was het wachten op de eerste procedure over de toelaatbaarheid van het aangescherpte vergoedingsbeleid. De voorzieningenrechter heeft nu geoordeeld dat een vergoedingspercentage van 50% in ieder geval niet geoorloofd is. Dit lage percentage hanteerde CZ in geval van zorgverlening door aanbieders van specialistische geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Een algemeen aanvaarde praktijknorm is volgens de rechter dat het vergoedingspercentage niet lager mag zijn dan 75% tot 80%.
Voor veel niet-gecontracteerde aanbieders in Nederland is de uitspraak een belangrijke opsteker. de uitspraak herstelt het evenwicht in de verhoudingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders.
Verzekeraars hebben nu al de mogelijkheid om met bepaalde aanbieders geen contract te sluiten.
(FD, pag. 9)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
Betaalbaarheid zorg staat op het spel
(FD, pag. 9)
Verzekeraar is minder gretig op pensioenpot
(Telegraaf, pag. 28)
Zzp’ers blij met plannen beter pensioen
(Trouw, pag. 15)

Reageer op dit artikel