nieuws

Vergelijkingssites vergeleken

Archief

Vergelijkingssites spelen een belangrijke rol bij de aanschaf van financiële producten. Betrouwbaar en compleet is dit soort sites echter zelden, zo blijkt uit een artikel in het FD.

Vergelijkingssites vergeleken

Vorig jaar deed de Autoriteit Financiële Markten voor de tweede keer onderzoek naar websites die financiële producten vergelijken, zoals hypotheken, verzekeringen en spaarrekeningen. Conclusie: van de 33 onderzochte sites was er slechts één die de consument op de juiste manier informatie gaf. Er stond duidelijk uitgelegd hoe de vergelijkingen tot stand komen, hoe compleet de vergelijking is en hoe de vergelijkingssite zijn geld verdient.
Ook NMa deed vorig jaar onderzoek naar vergelijkingssites. Dat beperkte zich tot sites die reisverzekeringen en spaarrekeningen vergelijken, zo ongeveer de simpelste producten in de financiële wereld. Toch scoorde van de 21 sites die spaarrekeningen vergelijken er niet één goed. Informatie ontbrak of was verouderd. Van de 17 vergelijkingssites voor reisverzekeringen scoorden er twee goed (Geld.nl en Independer.nl).
Er is geen instantie die bewaakt of financiële vergelijkingssites doen wat ze beloven: een complete en eerlijke vergelijking maken van alle aangeboden financiële producten op een bepaald terrein. Alle aandacht is erop gericht dat vergelijkers voldoende informatie geven over wát ze doen. Er is in de Wet op het financieel toezicht ook geen aparte categorie ‘vergelijkers’. Bij klachteninstantie Kifid kun je niet terecht met klachten over vergelijkingssites.
Dat de AFM toch onderzoek doet, komt doordat vrijwel alle aanbieders van vergelijkingssites om andere redenen onder het toezicht vallen. Bijvoorbeeld omdat het tevens tussenpersonen, adviseurs, banken of verzekeraars zijn. Voor het aanbieden van een vergelijkingssite alleen heb je geen vergunning nodig, beaamt de AFM-woordvoerder.
Lees het volledige artikel in FD weekend.
(FD, pag. 40 en 41)
 
Overig verzekeringsnieuws dit weekend in de media:
 
Bank ten Cate koopt private bank van SNS
(FD, pag. 15)
 
Steun aan SNS Reaal kost staat honderden miljoenen
(Volkskrant, pag. 2)
 
Declaraties in zorg nagevlooid
(Volkskrant, pag. 6)

Reageer op dit artikel