nieuws

Verbond: houd kleine verzekeraars buiten vergunningtraject

Archief

Het Verbond van Verzekeraars roept de vaste Kamercommissie voor Financiën op bij de aanpassing van de Wft in lijn met Solvency II rekening te houden met kleine verzekeraars. Veel van hen gaan in het wetsvoorstel onder het toezicht van de De Nederlandsche Bank (DNB) vallen en worden daarmee vergunningplichtig. Het Verbond hoopt dat de verzekeraars de oorspronkelijke verklaring van DNB van rechtswege mogen omzetten in een vergunning.

Verbond: houd kleine verzekeraars buiten vergunningtraject

“Met de invoering van het wetsvoorstel moeten een aantal onderlinge verzekeraars die nu op basis van een verklaring van DNB verzekeringen sluiten alsnog een (basic) vergunning aanvragen”, stelt het Verbond in de brief aan de Kamercommissie. “Dit vergunningtraject werpt een onnodige drempel op, zowel financieel als procedureel.”
Levens- en schadeverzekeraars die jaarlijks meer dan € 5 mln aan premie omzetten of meer € 25 mln aan technische voorzieningen op de balans hebben staan, vallen sowieso onder de nieuwe richtlijnen voor solvabiliteit. Dit geldt ook voor herverzekeraars en verzekeraars die aansprakelijkheids-, krediet- en borgtochtverzekeringsrisico’s dekken.
Zeer kleine schadeverzekeraars en kleine natura-uitvaartverzekeraars met minder dan € 1 mln premieomzet en minder dan € 5 mln aan technische voorzieningen blijven ook na aanpassing van de Wft gevrijwaard van toezicht door DNB. Wel moeten ze hun klanten hiervan op de hoogte stellen. Het gaat volgens het wetsvoorstel om zo’n 70 veelal onderlinge schadeverzekeraars die goed zijn voor 0,007% van de brutopremie van alle Nederlandse verzekeraars.
Schadeverzekeraars die net boven deze limieten uitkomen, gaan onder een ‘basic-variant’ van Solvency II vallen. Dat geldt ook voor kleine levensverzekeraars.

Reageer op dit artikel