nieuws

Pensioenadviseur scoort beter op kennis dan op adviesvaardigheden

Archief

Nederlandse pensioenadviseurs scoren beter op kennis dan op adviesvaardigheden. Het lijkt er op dat het aantal jaren advieservaring sterker doorwerkt in het kennisniveau dan in de adviesvaardigheid. Dat blijkt uit de analyse van de resultaten van de eerste 200 deelnemers aan de Quickscan Wft-Pensioenverzekeringen van NIBE-SVV.

Pensioenadviseur scoort beter op kennis dan op adviesvaardigheden

Een kleine 40% van de pensioenadviseurs scoort zowel op kennis als beroepsvaardigheden goed genoeg om direct examen te doen of met EVC (erkenning verworven competenties) direct een diploma te behalen. De scores op DGA (36,5%) en algemeen (38,5%) ontlopen elkaar wat dat betreft niet veel. Opmerkelijk is dat slechts 5% van alle gebruikers van de Quickscan aangeeft alle aspecten van de pensioenadvisering ook zelfstandig uit te kunnen voeren, terwijl ze daar volgens de exameneisen wel toe in staat moeten zijn.
Wft-Pensioenverzekeringen is een van de eerste opleidingen waarvoor nieuwe, meer praktijkgerichte examenvormen gelden. Naast de klassieke kennistoets worden beroepshouding en adviesvaardigheden beoordeeld in een assessment. Ook is het mogelijk om door een EVC-procedure een diploma te behalen. In een EVC-procedure tonen kandidaten met bewijsstukken aan dat ze in hun beroepspraktijk de vereiste competenties hebben ontwikkeld.
De Quickscan helpt deelnemers een keuze te maken uit het opleidings- en examenaanbod dat NIBE-SVV ontwikkelde met Achmea Academy en de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Reageer op dit artikel