nieuws

OvFD pleit voor loslaten annuïtair aflossen

Archief

De Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) roept informateurs Kamp en Bos in een brief op om de nieuwe fiscale regels zo te wijzigen, dat starters op de hypotheekmarkt niet daadwerkelijk hoeven af te lossen om voor aftrek van de hypotheekrente in aanmerking te komen.

OvFD pleit voor loslaten annuïtair aflossen

Volgens de huidige plannen moeten nieuwe huizenkopers hun lening aflossen volgens (ten minste) een annuïtair schema. Daardoor zullen minder starters een hypotheek kunnen sluiten en bovendien voor hogere lasten komen te staan. Verder kunnen bestaande hypotheekklanten  – die niet verplicht hoeven af te lossen – niet meer weg bij hun huidige geldgever, vreest de OvFD. “De dan nog bestaande producten worden niet geïnnoveerd, de administratieve lasten voor die producten zullen stijgen met als gevolg dat huiseigenaren met een bestaande hypotheek na afloop van de rentevastperiode alleen nog maar kunnen kiezen voor andere gedateerde, dure producten.” Daarnaast zal de concurrentie tussen aanbieders heel beperkt zijn, aldus de organisatie. “Het is dus heel goed mogelijk dat miljoenen huiseigenaren met een bestaande hypotheek na 1 januari 2013 voorgoed vastzitten bij hun huidige geldverstrekker.”
Als de Belastingdienst voor de toegestane aftrek uitgaat van fictieve aflossing volgens een annuïtair schema, kunnen deze problemen volgens de OvFD worden ondervangen. “Zowel de VVD als de PvdA zijn voorstander van een dergelijk fictief schema.” Een integraal plan voor de woningmarkt heeft echter de voorkeur, voegt de belangenorganisatie daaraan toe.
 

Reageer op dit artikel