nieuws

Nieuwe Cinjee-onderneming binnen jaar alweer ter ziele

Archief

Een jaar na het geruchtmakende faillissement van hun adviesbedrijf verkeert de familie Cinjee nog altijd in zwaar weer: het zakelijke avontuur met OOA Consulting Group lijkt ten einde en tv-programma Opgelicht heeft de handelwijze van de Cinjees belicht.

Een officiële faillissementsuitspraak is nog niet gedaan, maar OOA Consulting Group is niet meer onder deze naam actief als adviesbureau. Het handelsregister van de Kamer van Koophandel meldt sinds kort dat de inschrijving van het bedrijf is komen te vervallen.

Na het faillissement van Cinjee Advies zochten de familieleden en oude getrouwen als Eelko Kooistra hun heil in OOA, dat zich richtte op het bewerken van klantenbestanden voor bestaande assurantiekantoren. Kooistra stelde eind april nog dat het nieuwe bedrijf  “veel klandizie” opleverde, maar beperkt zijn commentaar nu tot: “Ik ga hier niets over zeggen”. Ook de curator in het faillissement van Cinjee Advies, Eddy Butin Bik, kan geen uitsluitsel geven over de status van OOA.  Het enige dat hij kwijt wil is dat “het kan zijn dat er een (faillissements)aanvraag loopt”. Volgens de Dordtse curator is een eventueel faillissement van het bedrijf niet van invloed op de afwikkeling van het bankroet van Cinjee Advies.

 

Uitzending

Klachten van zowel zakelijke als particuliere gedupeerden bij de ondergang van Cinjee Advies waren aanleiding voor Tros Opgelicht om de handelwijze van de familie Cinjee in afgelopen jaren te belichten. De uitzending leverde bij voorbaat al commotie op omdat de Cinjees die afgelopen maandag via een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam wilden tegenhouden.

 

Enkele familieleden waren door de stichting Slachtoffers Cinjee Advies uitgenodigd voor een bespreking bij een bouwbedrijf in Papendrecht. Hierbij waren onaangekondigd journalisten van het Tros-programma aanwezig. Toen die hun identiteit onthulden, kwamen de Cinjees  direct in opstand; daarbij sloeg vooral Marianne Cinjee wild om zich heen.

De rechter was echter van mening dat er geen sprake was van onrechtmatig handelen door de Tros en liet de uitzending doorgaan.

 

Ongelukkig moment

Butin Bik is ook door de redactie van Opgelicht benaderd om mee te werken, maar wees een uitnodiging om naar de studio te komen van de hand. “Ik vraag me af of deze uitzending in het belang van de crediteuren is. Het verandert in ieder geval niets aan hun rangen en voorrechten.” De curator onderkent het belang van investeerders die het schip in zijn gegaan door het faillissement. “Maar het is ook jarenlang goed gegaan voor mensen die zich maar wat graag lieten verlokken door hele hoge rendementen.”

 

Pandrecht

De discussie komt wat de curator betreft op een ongelukkig moment, omdat hij nog midden in afwikkeling van het faillissement zit. Hij probeert in zo veel mogelijk gevallen de assurantieportefeuilles die onder pandrecht waren verkocht aan Cinjee Advies, weer vrij te krijgen voor de vroegere eigenaren. In enkele tientallen gevallen is dit al gelukt. “Die mensen spelen op dit moment weer verzekeringskantoortje”, aldus Butin Bik.

Het Sliedrechtse Cinjee Advies ging in juli vorig jaar failliet met achterlating van € 40 mln schuld aan tussenpersonen. Kort voor het faillissement bediende Cinjee Advies met circa 250 werknemers maar liefst 258.000 klanten. Vanaf 2002 had het bedrijf 260 assurantieportefeuilles gekocht, voornamelijk op afbetaling. In het voorjaar van 2011 bleek dat het familiebedrijf onder meer niet meer kon voldoen aan de maandelijkse afbetalingen aan de voormalige eigenaren. Cinjee weet dit aan onder meer aan het wegvallen van inkomsten uit een volmachtovereenkomst die ASR had opgezegd. Ondanks de liquiditeitsproblemen vond het bedrijf tot op het laatst nog  investeerders, onder wie enkele leden van de lokale kerkgemeenschap,

Reageer op dit artikel