nieuws

Investeerder kan 15% rente krijgen van slokop Cinjee

Archief

Cinjee Advies in Sliedrecht, dat in een extreem hoog tempo assurantieportefeuilles opkoopt, trekt op een bijzondere manier kapitaal aan. Investeerders wordt een jaarlijks rendement van 15% voorgehouden. “Ik doe dingen die de rest niet snapt, heb zo mijn eigen patronen”, verklaart Mees Cinjee, de oprichter van het familiebedrijf.

Investeerder kan 15% rente krijgen van slokop Cinjee

Volgens Cinjee is het niet moeilijk financieringen met dergelijke rentebetalingen rendabel te maken. “Als wij overgenomen portefeuilles omzetten in een volmacht, zijn rendementen van 50% tot 60% mogelijk.”
Kapitaal voor overnames aantrekken door rentes van 10% tot soms 15% te bieden, gebeurt op kleine schaal, zegt hij. “Dit betreft hooguit 3% tot 4% van de financieringen. Ik doe dit alleen bij bevriende relaties, als zij het geld voor een lange termijn (zeker tien jaar) beschikbaar stellen.” De geldgevers krijgen assurantieportefeuilles in onderpand.
Onwettig hoeft het op een dergelijke wijze aantrekken van geld niet te zijn, meldt DNB. “Bij kapitalen boven € 50.000 worden partijen geacht professioneel te zijn en zijn ze niet beschermd.” De toezichthouder zet wel vraagtekens bij het torenhoge rendement.
Cinjee Advies (250 medewerkers) heeft de afgelopen jaren al bijna tweehonderd assurantieportefeuilles opgekocht. Dat gebeurt tegen relatief hoge prijzen: vier tot zes keer de jaarprovisie; de koopsom wordt overigens gespreid over meerdere jaren betaald. Zo is een bestand met zo’n 150.000 klanten opgebouwd.

Reageer op dit artikel